Σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας παρατηρούνται σε νησιά και στην Αττική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Πέτρο Βαρελίδη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Rush Hour του Naftemporiki TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη.
«Έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Στην ΕΥΔΑΠ, αυτή τη στιγμή έχουμε 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο νερό σε σύγκριση με πέρσι την ίδια εποχή. Μετά από τρεις συνεχόμενες δύσκολες χρονιές, να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου 420 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα τρέχοντα αποθέματα είναι 630-640 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν βρέξει καθόλου, έχουμε νερό για 1,5 χρόνο. Αν και είναι πιθανό να βρέξει, εμείς σχεδιάζουμε με βάση το χειρότερο σενάριο», ανέφερε.
Ο Δρ. Βαρελίδης υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αναφορικά με τη λειψυδρία εντοπίζεται σε νησιά και στην Αττική, κάνοντας αναφορά στην Κέρκυρα, όπου παρατηρείται κακή διαχείριση του νερού επί δεκαετίες, παρά την πληθώρα βροχοπτώσεων.
«Υπάρχει σχέδιο και εισήγηση της ΕΥΔΑΠ που εξετάζεται από την κυβέρνηση σχετικά με έργα υποδομής και τη χρηματοδότησή τους», πρόσθεσε.
Τιμολόγηση του νερού
Αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στην τιμή του νερού, τόνισε ότι η συζήτηση είναι πρόωρη, σημειώνοντας πως γενικά οι αυξήσεις συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
«Ο ανεξάρτητος διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις προτάσεις του παρόχου για αυξήσεις στην τιμή του νερού», δήλωσε.
«Σύμφωνα με τον δείκτη, οι πάροχοι πρέπει να διασφαλίζουν την αποκατάσταση του κόστους. Έτσι, αν ο δείκτης επηρεάσει το κόστος, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή, αλλιώς το κόστος μετακυλίεται στους φορολογούμενους, κάτι που δεν είναι κοινωνικά δίκαιο», σημείωσε.