Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, εξετάστηκαν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034 καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.
Ειδικότερα εξετάστηκαν:
1. Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034 και η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη
Στη συζήτηση αναλύθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, με βάση πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συζητήθηκαν οι σημαντικές προτεραιότητες για τη σχεδίαση της ΕΕ, όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχουν οι τομείς της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πρώτη ενδεικτική χαρτογράφηση των επιχειρημάτων και συμμαχιών της χώρας σε αυτή τη σημαντική διαπραγμάτευση. Συμφωνήθηκε η διαρκής διυπουργική συνεργασία για αυτό το κρίσιμο θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, με την κορύφωση της διαπραγμάτευσης για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ να προγραμματίζεται για το β’ εξάμηνο του 2027. Επίσης, έγινε επισκόπηση των χρηματοδοτικών αναγκών των έργων της περιφέρειας, με μια ειδική συνεδρίαση να προγραμματίζεται γι’ αυτό το ζήτημα. Μοιράστηκαν σχετικές προτάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού.
2. Τα μεγάλα δίκτυα της χώρας (οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά)
Μετά τις παρουσιάσεις από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνο Καράντζαλο, έγινε σαφές ότι η προετοιμασία των δικτύων προχωρά ικανοποιητικά. Αυτά τα δίκτυα, τόσο ατομικά όσο και σε συνδυασμό, προβλέπεται να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της χώρας και να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Συγκεκριμένα, τα αναμενόμενα χρονοδιαγράμματα για τα έργα περιλαμβάνουν:
- Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
- Ο Ε65 θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάιο του 2026.
- Το flyover της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2027.
- Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ξεκινήσει το 2025, για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο.
- Ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τον Daniel στη Θεσσαλία, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.
- Η ηλεκτρική σύνδεση Αθήνα-Κρήτη θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.
- Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων είναι προγραμματισμένη για το 2026.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και με γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, καθώς και η Ιταλία και η Αίγυπτος. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες της Ελλάδας προχωρούν προς το στόχο να καταστεί η χώρα διεθνής ενεργειακός κόμβος.
Τέλος, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH), με την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην ανάπτυξη οπτικών ινών και σχετικών υποδομών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, η γενική γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Χριστίνα Τσάκωνα και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού.