Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s, καθώς και των επίσημων στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση στην κινεζική βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.
«Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων και καταναλωτών πετρελαίου παγκοσμίως, μόλις μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για την κατάργηση των περισσότερων δασμών, η οποία είχε οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου», σημειώνει πηγή.
Στις 12:00, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent παρουσίαζαν πτώση 1,24% στα 64,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ εκείνα του αμερικανικού αργού υποχωρούσαν κατά 1,25% στα 61,71 δολάρια. Και οι δύο τύποι είχαν κλείσει με άνοδο άνω του 1% την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας από ΑΑΑ σε ΑΑ+ από τον οίκο Moody’s εγείρει αμφιβολίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τα κινεζικά στοιχεία να δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη», αναφέρει η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, αναλύτρια της Phillip Nova.
Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται και στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα σε Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αβεβαιότητα επηρεάζει τις τιμές πετρελαίου.
Τριπλή αύξηση
Αν και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διατηρούν την επιθυμία για πρώτες ύλες και αποφάσισαν να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους από την 1η Ιουνίου. «Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ελπίζουν ότι η αύξηση της παραγωγής τους θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια», δηλώνουν στελέχη της αγοράς. «Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα επιτρέψουν στις χώρες του ΟΠΕΚ να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ», προσθέτουν.
Το Ιούνιο, οκτώ χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ που είχαν συμφωνήσει προηγουμένως σε περιορισμό της παραγωγής, θα αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 411.000 βαρέλια. Το καρτέλ είχε επίσης αυξήσει την παραγωγή του κατά παρόμοια ποσότητα τον Μάιο, τρεις φορές μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο του 135.000 βαρελιών ημερησίως.
Ανοχή στη χαμηλή τιμή
«Ο ΟΠΕΚ+ αλλάζει τη στρατηγική του, σφοδρόνοντας τις τιμές του πετρελαίου μέσω περιορισμού της προσφοράς και προκαλώντας οικονομικές εντάσεις στην αγορά», αναφέρει το Bloomberg. «Το καρτέλ είναι διατεθειμένο να ανεχθεί τις χαμηλές τιμές για να πειθαρχήσει κάποιους ανυπάκουους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που μπορεί να αναπτύξουν παραγωγή». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο για όλο τον Ιούνιο.
Μερίδιο στην αγορά
«Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή επιβεβαιώνει την επιθυμία του να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του», λέει ο Βλαντιμίρ Τσερνόφ, αναλυτής της Freedom Finance Global. Οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι ότι οι πελάτες τους θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για παραδοσιακά καύσιμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια φέτος και περαιτέρω το 2026, φτάνοντας τα 106,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η ζήτηση για πετρέλαιο στη Βόρεια και Νότια Αμερική θα είναι ταχύτερη από ότι στην Ασία λόγω της αυξημένης αεροπορικής και εμπορικής κυκλοφορίας. Επίσης, θα απαιτηθούν περισσότερες πρώτες ύλες από τις εξελίξεις στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα ευνοηθεί από τις πρόσφατες πτώσεις στις τιμές, που προκλήθηκαν από εμπορικούς πολέμους. Οι σύμβουλοι οικονομικής πολιτικής στη Fed της Νέας Υόρκης, Μάθιου Χίγκινς και Τομας Κλίτγκαρντ, αναμένουν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές, με την κατανάλωση υγρών καυσίμων να παραμένει σημαντική για τα επόμενα χρόνια.