Ο Όμιλος ΔΕΗ ξεκινά την κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία.
Ο πρώτος, γνωστός ως «Μελίτης 1», διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 48 MW και χωρητικότητα 96 MWh, και θα βρίσκεται κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η εταιρεία στην περιοχή.
Ο δεύτερος σταθμός, «Πτολεμαΐδα 4», θα έχει συνολική ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh, και θα κατασκευαστεί στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Η κατασκευή τους θα περιλαμβάνει υγρόψυκτες μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας LFP, που θα μεγιστοποιούν την ενεργειακή εκμετάλλευση και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία.
Η ολοκλήρωση των έργων «Μελίτης 1» και «Πτολεμαΐδα 4» αναμένεται εντός του έτους.
Οι νέοι σταθμοί στοχεύουν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των παρακείμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και να ενισχύσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Αυτοί οι σταθμοί θα βελτιώσουν τη διαχείριση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεγιστοποιώντας τη συνεισφορά τους και αξιοποιώντας πλήρως το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Ο Όμιλος ΔΕΗ σχεδιάζει 600 MW έργα αποθήκευσης ενέργειας BESS.
Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο όραμα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, υπογραμμίζοντας την καινοτομία και την υλοποίηση έργων που διευκολύνουν τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο για την τριετία 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ προγραμματίζει τη λειτουργία 600 MW έργων αποθήκευσης BESS σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πριν από δύο μήνες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την κατασκευή ενός σταθμού αποθήκευσης 25 MW και 55 MWh στη γειτονική Βουλγαρία, ο οποίος θα υποστηρίζει ένα νέο φωτοβολταϊκό σταθμό 165 MWp στην περιοχή Stara Zagora.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, τόνισε ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Οι επενδύσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης που αναπτύσσονται παγκοσμίως θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική χρήση της παραγωγής από ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτή τη διαδικασία, προγραμματίζοντας μεγάλες επενδύσεις στα συστήματα ευέλικτης παραγωγής μέσω της αποθήκευσης ενέργειας.
Η 100% θυγατρική της Ομίλου ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι ο κύριος βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, δραστηριοποιούμενη από τη δεκαετία του ’80 στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Όμιλος έχει συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία, με στόχο τα 11,8 GW μέχρι το 2027.
Στρατηγικός στόχος είναι η διεύρυνση σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως υπεράκτια αιολικά και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.