Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της τοποθέτησης των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ στις διεθνείς αγορές κατά 29%.
«Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συγχρηματοδότησης προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στις ξένες αγορές έληξε στις 23 Απριλίου. Για το τρέχον έτος, ο προϋπολογισμός για την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις τρίτες χώρες μειώθηκε από 186 εκατομμύρια ευρώ σε 132 εκατομμύρια», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Οι επιχορηγήσεις είναι διαθέσιμες σε οργανώσεις παραγωγών και αγροδιατροφικές ομάδες, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση εκθέσεων, διαφημιστικές και επικοινωνιακές εκστρατείες, καθώς και για διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί έως και το 80% των επιλεγμένων έργων.
Δυσνόητη απόφαση
Η απόφαση της Επιτροπής είναι δύσκολα κατανοητή, ειδικά καθώς οι περικοπές στον προϋπολογισμό προώθησης συμπίπτουν με τις διεθνείς δασμολογικές προκλήσεις από τις ΗΠΑ.
Παρά την τρέχουσα δασμολογική εκεχειρία ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, που λήγει αρχές Ιουλίου, οι δασμοί 10% παραμένουν σε ισχύ, επηρεάζοντας κυρίως τον αγροτικό τομέα στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις μειώσεις, ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία πρόσκληση υποβολής προτάσεων: «Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ είναι παγκόσμια δύναμη. Τα προϊόντα και η κουλτούρα μας αναγνωρίζονται διεθνώς. Χαίρομαι που εντοπίσαμε προϋπολογισμό 132 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση της προώθησης αυτής».
Παρά την αρχική επιτυχία του προγράμματος, οι μικρότερες ενώσεις παραγωγών έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.
Συνολικές μειώσεις 200 εκατ. ευρώ ως το 2027
Η φετινή μείωση είναι η πρώτη από μια σειρά περικοπών που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη μείωση 200 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.
Οι εκστρατείες προώθησης ξεκίνησαν το 2016, με στόχο την παροχή νέων ευκαιριών στην αγορά για τους ευρωπαίους αγρότες, υπογραμμίζοντας τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των προϊόντων μας.
Το 2021, η Κομισιόν δημοσίευσε έκθεση αξιολόγησης της προωθητικής πολιτικής της ΕΕ για τις αγορές εσωτερικού και τρίτων χωρών, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και την αξία της χρηματοδοτούμενης βοήθειας από το 2016 έως το 2019.
Συνολικά, τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει 600 προωθητικά προγράμματα με το σύνθημα «Απολαύστε το, είναι από την Ευρώπη». Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, μαζί με την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία.