Ενώ ρωσικά και ουκρανικά drones επιτίθενται, η πιο κρίσιμη μάχη δεν διεξάγεται στον αέρα ή στο πεδίο μάχης. Θα κριθεί μέσω τηλεφώνου – ειδικότερα, στην κλήση του προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα.
Το Κίεβο και η Μόσχα διεκδικούν την προσοχή του Αμερικανού προέδρου, γνωρίζοντας ότι η γνώμη του μπορεί να επηρεάσει την πορεία της σύγκρουσης αλλά και την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι κοντινοί του Τραμπ αναφέρουν ότι εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για την πρόοδο των ειρηνευτικών προσπαθειών και έχει δηλώσει στους συνεργάτες του ότι πρέπει να «τελειώνει το ζήτημα».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στιγμής, έχουν ήδη αποταθεί σε αυτόν νωρίτερα σήμερα, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, ελπίζοντας να τον πείσουν πριν συνομιλήσει με τον Πούτιν.
Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι τεταμένη. Όπως επισημαίνει το CNN, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η συνομιλία με τον Πούτιν μπορεί να καταλήξει σε «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο ανδρών, με αποτέλεσμα η λύση που θα προκύψει να παρουσιαστεί ως τετελεσμένο. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανησυχεί ότι ίσως του τεθεί το δίλημμα: «ειρήνη με τους όρους του Πούτιν ή διακοπή της βοήθειας».
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να υποχωρήσει
Στη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Κρεμλίνου, ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να εδραιώσει την πλήρη ρωσική κατοχή στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές μέχρι το τέλος του έτους και δεν σκοπεύει να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ.
Ο στόχος του είναι σαφής: να κερδίσει χρόνο, να συνεχίσει την προέλαση και να κρατήσει τον Τραμπ «ζεστό» για μελλοντικές συνομιλίες, ακόμα κι αν αυτές δεν φέρουν άμεσα αποτέλεσμα.
Ενδέχεται ο Ρώσος πρόεδρος να προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τον Τραμπ με κομπλιμέντα, υποσχέσεις για εμπορικές συνεργασίες και έμμεσες απειλές, θεωρώντας ότι ο Αμερικανός δεν επιθυμεί μια νέα κλιμάκωση.
Ο Τραμπ το βλέπει προσωπικά
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες φαίνεται να πιστεύουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να επιτύχουν την ειρήνη μέσω άμεσης διαπραγμάτευσης. Μετά τις απογοητευτικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τραμπ έχει πει στους συνεργάτες του ότι «αν δεν το κάνω εγώ, κανείς δεν θα το κάνει».
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Ζελένσκι και καταδίκασαν μαζί την επίθεση που έγινε στο Κίεβο, αμφισβητώντας τη sincerity του Πούτιν σχετικά με την ειρηνική λύση. Ωστόσο, σήμερα δείχνει διατεθειμένος να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον Ρώσο πρόεδρο.
Πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο
Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο δείχνουν διατεθειμένες να αποδεχτούν τους όρους της άλλης πλευράς. Οι διαπραγματεύσεις, είτε άμεσες είτε τηλεφωνικές, αποκαλύπτουν πόσο μακριά βρίσκονται. Ωστόσο, οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας, όπως είχε αναφέρει ο Τραμπ στον Ζελένσκι σε μια παλαιότερη συνάντηση. Θα επιθυμήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση;
Ο Πούτιν δεν ανησυχεί για νέες κυρώσεις και ούτε αποκλείει μια μακρά αναμέτρηση, αν αυτό απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του. Για το λόγο αυτό, η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία είναι η πιο κρίσιμη μάχη του πολέμου μέχρι στιγμής.