Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποντιακό Ελληνισμό κατατίθενται από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Καραμέρο, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«“Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”. Έχουν περάσει 106 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, οι Πόντιοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, έχουν ξεπεράσει τις πληγές τους και έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της μητέρας πατρίδας. Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποδεικνύει τη δύναμή του, διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιόλεκτό του, κερδίζοντας μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνισμού. Ο αγώνας τους για πρόοδο και η εργατικότητα που τους χαρακτηρίζει είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας» σημειώνει ο κ. Καραμέρος.
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και τρέχουσες συνθήκες
«Δεν περιοριζόμαστε μόνο στη μνήμη. Με 8 συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποδώσει τους ελάχιστους φόρους στον Ποντιακό Ελληνισμό» προσθέτει, επισημαίνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και την τρέχουσα κατάσταση:
-
«Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά από 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς και πλήρης καταβολή επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς.»
Μια ρύθμιση το 2022 απαιτεί μόνιμη κατοικία 30 ετών στην χώρα, υπολογίζοντας το 1992 ως έτος εγκατάστασης. Ο Ν. 2790/2000 επέτρεψε την απόκτηση ιθαγένειας μετά το 2000, συμπεριλαμβάνοντας προξενικές αρχές, καλύπτοντας και μεταγενέστερες νόμιμες εγκαταστάσεις.
-
«Νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για αποπληρωμή σε 240 άτοκες δόσεις, έως 100 ευρώ το μήνα.»
Ισχύουν μόνο οι προβλέψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε τα δάνεια παραμένουν στα πιστωτικά ιδρύματα, είτε έχουν καταπέσει στην ΑΑΔΕ λόγω δημόσιων εγγυήσεων.
-
«Απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Ελλήνων παλιννοστούντων με θέματα ιθαγένειας.»
Παραμένουν τα προβλέψεις του Ν. 2790/2000, χωρίς εκσυγχρονισμό του πλαισίου. Οι ενέργειες από τη Ν.Δ. δεν έχουν προχωρήσει, ενώ η επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2019 παραμένει ανενεργή.
Αναφορές στα σχολικά εγχειρίδια έχουν παραμείνει περιορισμένες. Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών θεσπίστηκε το 2017 και έχει συνεισφέρει στη μελέτη.
-
«Ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές και διμερές διπλωματικό επίπεδο για την προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία»
Δεν έχουν καταγραφεί πρωτοβουλίες. Στην Παναγία Σουμελά, η Τουρκία πραγματοποίησε εργασίες αναστήλωσης από το 2015 έως το 2020, επιτρέποντας λειτουργίες από το 2021 έως το 2023.
Το Π.Δ. 99/1994 υποδεικνύει την εορτή την Κυριακή και ότι, εάν η 19η Μαΐου δεν είναι Κυριακή, να μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.»