«Έχω κερδίσει το τζόκερ της ζωής», δήλωσε η Μαρία Ασλαμάζη, η πρώτη πολυμεταμοσχευμένη ασθενής στην Ελλάδα, μοιράζοντας την εμπειρία της από τις έξι μεταμοσχεύσεις οργάνων που υπήρξε αποδέκτης κατά την ομιλία της στο τρίτο βιωματικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ ΔωρίΖω στη Θεσσαλονίκη.
Από μικρή ηλικία, η Μαρία διαγνώστηκε με σάρκωμα και, μέσω μιας σειράς θεραπειών, κατάφερε να «κερδίσει χρόνο». Λίγα χρόνια αργότερα, μπήκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, χωρίς να γνωρίζει πότε θα έρθει η σειρά της για αυτήν την περίπλοκη διαδικασία, όπως αναφέρει η voria.gr.
Στις 1 Φεβρουαρίου 2018, το τηλέφωνό της χτύπησε και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου την ενημέρωσε ότι έχουν βρεθεί τα απαραίτητα όργανα και ότι μπορούν να προχωρήσουν στις μεταμοσχεύσεις.
«Κοίταξα τη μητέρα μου, άναψα ένα τσιγάρο και ετοιμαστήκαμε για το νοσοκομείο», είπε, προσθέτοντας ότι περίμεναν σχεδόν έξι χρόνια γι’ αυτό το τηλεφώνημα.
Έτσι, τη δεύτερη μέρα του μήνα, υποβλήθηκε σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, περιλαμβάνοντας στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, ήπαρ, πάγκρεας και λεπτό έντερο, χάρη στη γενναιοδωρία μιας 30χρονης Αμερικανίδας που είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο.
Όντας και η ίδια γιατρός, όταν αντελήφθη την αναισθησία, η μόνη της ανάμνηση ήταν η προσφορά της δότριας, που όχι μόνο τη βοήθησε, αλλά και άλλους επτά ανθρώπους, δωρίζοντας τα όργανά της.
Λίγα χρόνια αργότερα, η Μαρία ανέπτυξε νεφρική ανεπάρκεια, και, όπως αναφέρει, η μητέρα της της έδωσε ζωή για δεύτερη φορά.
«Θυμάμαι πως, όταν γύρισα από μία εφημερία στην Καβάλα, είπα στη μαμά μου ότι εάν μου συμβεί κάτι, θέλω να δωρίσω τα όργανά μου. Εκείνη αντέδρασε και μου είπε να μην το σκέφτομαι έτσι. Και να που έναν χρόνο αργότερα το χρειάστηκα και σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η ίδια έγινε δότρια», εξήγησε.
«Δεν έκανα καμία μεταμόσχευση για να μείνω σπίτι και να παίρνω σύνταξη. Το έκανα για να ξαναβρώ τη ζωή μου, να ταξιδέψω, να είμαι κοντά στους φίλους μου», τόνισε συγκινημένη.
Η γιατρός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της κοινωνίας για περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δωρεά οργάνων. «Απαιτείται πολλή δουλειά», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι 1.350 άνθρωποι στην Ελλάδα περιμένουν να λάβουν «αυτό το δώρο μίας τόσο απλής πράξης».