Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήδη εφαρμόζεται σε τομείς όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, θα επεκταθεί πλήρως στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης από την 1η Μαρτίου 2025, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία σε περισσότερους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει να διενεργεί εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους ενόψει της θερινής περιόδου, για την τήρηση της νομιμότητας.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, τη διατήρηση των ωραρίων και την καταγραφή των εργάσιμων ωρών, διασφαλίζοντας πλήρεις αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους.
Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας φαίνεται ήδη στα διαθέσιμα δεδομένα. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πρόσφατα ότι οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τομέα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 637% τον Μάρτιο και κατά 55% στην εστίαση, μόλις στον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, προτού ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν και σε άλλους τομείς, με αύξηση καταγεγραμμένων υπερωριών κατά 97% στο λιανεμπόριο και κατά 81% στη βιομηχανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η πρόοδος των ελέγχων
Παράλληλα, η Επιθεώρηση Εργασίας αξιοποιεί ψηφιακά εργαλεία, ανάλυση δεδομένων και εμπειρία για να εντείνει τους ελέγχους, επικεντρώνοντας σε τομείς υψηλής εργασιακής έντασης και αυξημένης εποχικότητας, στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.
Η Επιθεώρηση Εργασίας δίνει επίσης προτεραιότητα στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, διενεργώντας τακτικούς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2025, έγιναν συνολικά 24.158 έλεγχοι, με 5.385 κυρώσεις. Ειδικότερα, από την αρχή του 2025 μέχρι τον Απρίλιο, οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων ολοκλήρωσαν 13.604 ελέγχους και επιβλήθηκαν 3.881 κυρώσεις, ενώ οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας πραγματοποίησαν 8.619 ελέγχους με 1.289 κυρώσεις και οι Ειδικοί Επιθεωρητές 1.935 ελέγχους με 215 κυρώσεις.
Επόμενα βήματα
Εκτός από την ποσοτική αύξηση, η Επιθεώρηση Εργασίας εστιάζει και στην ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων, στοχεύοντας σε περιοχές με υψηλή παραβατικότητα.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, «η Επιθεώρηση κατάφερε για δύο διαδοχικές χρονιές να σημειώσει ιστορικά ρεκόρ ελέγχων, χρησιμοποιώντας tablets που αντικαθιστούν τα χειρόγραφα δελτία.
Επιπλέον, διεύρυνε τις δραστηριότητές της σε νέες περιοχές όπως οι έλεγχοι κατά του εργατικού trafficking και η διαχείριση εργατικών διαφορών για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.»
Στην πρόσφατη τοποθέτησή του για την εκπαίδευση νέων Επιθεωρητών, ο κ. Τζιλιβάκης τόνισε ότι αυτά είναι μόνο η αρχή.
Οι διαδικασίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος έχουν ήδη δρομολογηθεί, αξιοποιώντας παράλληλα ψηφιακά εργαλεία Business και Artificial Intelligence.
«Προχωράμε επίσης στη χρήση drones για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας και υγείας και στοχεύουμε να εφοδιάσουμε τους Επιθεωρητές με body cameras για την αύξηση της ασφάλειας και της διαφάνειας στην εργασία τους,» πρόσθεσε ο κ. Τζιλιβάκης.
Όπως επεσήμανε, «αυτές οι ενέργειες θα αλλάξουν σταδιακά το μοντέλο λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, καθιστώντας τους ελέγχους πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς, προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών που δρουν νόμιμα και πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.»
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ