Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «απόπειρας επίθεσης» από διαδηλωτές κατά της έδρας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, καθώς οι εντάσεις ξανάρχισαν χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Η ΚΕΕ ανακοίνωσε «τον θάνατο ενός αστυνομικού που έγινε στόχος ενώ προστάτευε το κτίριο του γραφείου του πρωθυπουργού» Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα. Σύμφωνα με πηγές, ο άνδρας «υπέκυψε στα τραύματά του» μετά από επίθεση από «αγνώστους».
Απέτυχε η «απόπειρα εφόδου» στο κτίριο
Η κυβέρνηση τόνισε επίσης ότι απετράπη μια «απόπειρα εφόδου» από «ομάδα που συνδέθηκε με διαδηλωτές» που προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά με κοκτέιλ μολότοφ.
Σε βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, εμφανίζονται νέοι να τρέχουν ή να κρύβονται πίσω από τοίχους κοντά στην κυβερνητική έδρα, καθώς ακούγονται πυροβολισμοί από αυτόματο όπλο.
Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Τρίπολης
Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ηρεμα στην Πλατεία των Μαρτύρων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα και τη διεξαγωγή εκλογών.
Η ΚΕΕ ευχαρίστησε το υπουργείο Εσωτερικών για τον «επαγγελματισμό» του, που επέτρεψε την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδήλωσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας των συμμετεχόντων.
Πριν από την κινητοποίηση, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε τις αρχές να σέβονται «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».
Η Τρίπολη φαινόταν νωρίτερα να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, με κατοίκους να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους, έπειτα από σοβαρές συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες με τουλάχιστον 8 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παράλληλα, η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την κινητοποίηση στο κέντρο, έξι υπουργοί και υφυπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους διαδηλωτές. Ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο του ανατολικού κοινοβουλίου, σε συζητήσεις για τον διορισμό «νέου επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης».
Μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει εισέλθει σε μία περίοδο χάους και διχασμού, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: τη διεθνώς αναγνωρισμένη στη δυτική Λιβύη υπό τον Ντμπάιμπα, και τη rival στην ανατολική περιοχή με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Παράλληλα, πολλές ένοπλες ομάδες διεκδικούν εξουσία και εδάφη στη χώρα. Η ελπίδα για τη διεξαγωγή εκλογών δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.