Ένα ακόμη υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού αποσύρθηκε, με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) να κρατάει σιγή ιχθύος. Αυτή τη φορά, πρόκειται για το υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ», το οποίο, ύστερα από δεκαετίες υπηρεσίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, παροπλίστηκε διακριτικά από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως έκανε και στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Με απόφαση της ηγεσίας του, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τη διαδικασία μείωσης και απόσυρσης μονάδων από την υπηρεσία.
Την Πέμπτη το πρωί, πραγματοποιήθηκε άλλη μια τελετή υποστολής σημαίας σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς εκπροσώπους της ηγεσίας και χωρίς κάλυψη από τα ΜΜΕ.
Το υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ S112, που υπηρέτησε περισσότερα από 50 χρόνια στην ασφάλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, αποσύρθηκε αθόρυβα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, παρουσία του τελευταίου πληρώματος και αποστράτων που είχαν υπηρετήσει σε αυτό.
Η συγκίνηση και η πικρία ήταν διάχυτες κατά την παροπλιστική τελετή, η οποία διεξήχθη «κλειστά», όπως οι περισσότερες αντίστοιχες τελετές των τελευταίων μηνών.
Το ΤΡΙΤΩΝ (S-112) είναι υποβρύχιο τύπου 209/1100, παραγγέλθηκε το 1967 από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία HDW του Κιέλου στη Γερμανία, παραλήφθηκε στις 8 Αυγούστου 1972 και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1972. Ήταν το πρώτο υποβρύχιο τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ‘NEPTUNE I’ και μεταξύ 1991 και 1993 αναβαθμίστηκε τεχνολογικά στις εγκαταστάσεις της HDW στη Γερμανία.
Διέθετε 8 τορπιλοσωλήνες και είχε τη δυνατότητα εκτόξευσης 14 τορπιλών και κατευθυνόμενων βλημάτων (SUBHARPOON / SUT / SST-4). Επιχειρούσε με πλήρωμα 35 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 6 αξιωματικών, και ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.
Όπως ενημέρωσε η ηγεσία του ΓΕΝ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων και αναδιάρθρωσης του στόλου, το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να μειώσει τον στόλο του κατά τουλάχιστον 15%, προγραμματίζοντας μαζικές αποσύρσεις πλοίων και υποβρυχίων μέσα στο 2025. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, προτείνει τη δημιουργία ενός πιο μικρού και ευέλικτου στόλου με μεγαλύτερες επανδρώσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες αντιρρήσεις στον ελληνικό στρατό για την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΝ, σύμφωνα με την απόφαση της 37ης Συνεδρίασης του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου 2024. Αυτές οι αντιρρήσεις είχαν ήδη εκφραστεί προς τον Αρχηγό ΓΕΝ κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικών συναντήσεων με πρώην αξιωματικούς.
Η προηγούμενη Δομή Δυνάμεων για την περίοδο 2020-2034, που καταρτίστηκε επί Αρχηγού Στρατηγού Φλώρου, προβλέπει 12 φρεγάτες, 10 με δυνατότητα για επιπλέον 2 υποβρύχια, 6 κορβέτες και 19 πυραυλάκατους. Η νέα πρόταση του ΓΕΝ προβλέπει 12 φρεγάτες, 4 κορβέτες, 8 υποβρύχια και 12 ΤΠΚ για το 2035, ωστόσο οι συγκεκριμένοι αριθμοί παραμένουν επιβεβαίωτοι καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.
Στην προγενέστερη δομή, οι Αρχηγοί ΓΕΝ συμφωνούσαν ότι τα πλοία δεν αποσύρονται αλλά αντικαθίστανται με τις ανάλογες τιμές.
Ενδεικτική της κατάστασης του Πολεμικού Ναυτικού το 2020 ήταν η κρίση με το Oruc Reis, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει 121 πλοία και υποβρύχια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα είχε 87 στη διάθεσή της.
Πέντε χρόνια μετά, η Τουρκία έχει φτάσει τις 130 μονάδες στο Πολεμικό της Ναυτικό, με σχέδιο να τις αυξήσει κατά τουλάχιστον 10, ενώ η Ελλάδα μειώνει συνεχώς τον αριθμό των πλοίων της. Για ενδεχείς λόγους, δε θα δημοσιευτούν οι ακριβείς αριθμοί.
Αν και προγραμματίζεται η σταδιακή ένταξη των FDI Belharra και των περιπολικών Protector μέχρι το 2027, η πραγματικότητα είναι ότι στο τέλος της θητείας του ο Αντιναύαρχος Κατάρας θα παραδώσει στον διάδοχό του έναν μικρότερο στόλο από αυτόν που παρέλαβε.