Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι σχεδιασμοί για την υποστήριξη μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία «παίρνουν σχήμα» στο τέλος της συνάντησης στο Λονδίνο, όπου συμμετείχαν αρχηγοί γενικών επιτελείων από περισσότερες από 25 χώρες, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Στάρμερ ανέφερε ότι οι συζητήσεις είχαν ως στόχο να υλοποιηθεί η «πολιτική πρόθεση» για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία. «Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να συμβεί στη θάλασσα ή στον αέρα, καθώς και στην άμυνα των συνόρων, αυτά τα σχέδια είναι σε διαδικασία ανάπτυξης», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ελπίζουμε να υπάρξει μια συμφωνία» για εκεχειρία, «όμως είναι κρίσιμο να προγραμματίσουμε τώρα, και όχι μόνο αφού επιτευχθεί η συμφωνία», δήλωσε ο Στάρμερ αμέσως μετά την ομιλία του στους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Άμεσα πριν, είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας θα πρέπει να «στηριχθεί» απέναντι στη Ρωσία. «Έχουν υπάρξει συμφωνίες στο παρελθόν χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αγνόησε», τόνισε.
Είναι imperative η Βρετανία και οι σύμμαχοί της να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση συμφωνίας ειρηνευτικής λύσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Στάρμερ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εγκαταστάσεις πυρηνικών υποβρυχίων, λίγο πριν τη συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων στο Λονδίνο για τον σχεδιασμό μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
«Η στρατηγική μας εστιάζει στο να εξασφαλίσουμε τον ουρανό, τη θάλασσα και τα σύνορα στην Ουκρανία, και συνεργαζόμαστε στενά με τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Στάρμερ στους δημοσιογράφους.
«Δουλεύουμε εντατικά γιατί η έκβαση της συμφωνίας είναι αβέβαιη. Ελπίζω αναμφίβολα ότι θα υπάρξει, αλλά εάν συμβεί, είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να αντιδράσουμε άμεσα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από περισσότερες από 25 χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως, και θα συζητήσουν « λεπτομέρειες» σχετικά με ειρηνευτικές προτάσεις που αφορούν όχι μόνον τις δυνάμεις, αλλά και την αναγκαία υποστήριξη στις χώρες που θα συνεισφέρουν με στρατεύματα ή υλικοτεχνική βοήθεια.
Ο Κιρ Στάρμερ συνεργάζεται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό προθύμων χωρών» έτοιμων να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, από την αρχή των άμεσων διαπραγματεύσεων του πρώην Αμερικανού προ president Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία για την κατάληξη του πολέμου.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν να ξεκινήσουν σχετικές συνομιλίες τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία με τη Μόσχα και το Κίεβο για μια περιορισμένη εκεχειρία.
Η Μόσχα έχει ζητήσει την πλήρη διακοπή της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και έχει απορρίψει την ιδέα της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας συμφωνίας εκεχειρίας.