Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη και χωρίς καμία αρνητική ψήφο.
Στην υποστήριξη του Μνημονίου συμφώνησαν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και οι Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας επιφύλαξαν την ψήφο τους για την Ολομέλεια.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αίγυπτο «απόδειξη των άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου».
Επεσήμανε ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή φάση από το 2020, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε τη Συμφωνία για την ΑΟΖ, μια διπλωματική επιτυχία.
«Η σημερινή Συμφωνία αποτελεί συνέχεια αυτής της συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε ο κ. Δαβάκης.
Κύριοι στόχοι
Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, οι κύριοι στόχοι αυτού του Μνημονίου περιλαμβάνουν:
- Διασφάλιση της ασφάλειας στις αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές στην περιοχή,
- Ενίσχυση των δεσμών με την Αίγυπτο,
- Στηρίξεις του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος με τεχνικά μέσα και με την παρουσία συνδέσμου του Πολεμικού Ναυτικού στο κέντρο συντονισμού διάσωσης στον Πειραιά,
- Αναγνώριση της θέσης της Ελλάδας σχετικά με την ταυτοποίηση της ελληνικής περιοχής ευθύνης για ναυτική έρευνα και διάσωση με την αντίστοιχη αεροναυτική περιοχή.
«Ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο»
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι «το θέμα της έρευνας και διάσωσης απασχολεί την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια».
«Η έρευνα και διάσωση έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ωστόσο οι περιοχές ενδιαφέροντος είναι συχνά αμφισβητούμενες. Είναι σημαντικό να στέλνουμε το μήνυμα ότι η ελληνική Βουλή είναι αδιαίρετη στην υποστήριξη αυτής της συνεργασίας με την Αίγυπτο», υπογράμμισε.
«Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας»
Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε ότι «η Συμφωνία ενισχύει την ελληνική παρουσία σε κρίσιμα επιχειρησιακά πεδία και κατοχυρώνει τον ρόλο μας στην παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με την Αίγυπτο».
«Είναι μια συμφωνία που συμβάλλει στην αναγνώριση των ευθυνών της Ελλάδας στον τομέα αυτό, ενισχύοντας τη θέση μας στο FIR Αθηνών», προσέθεσε.
«Αντίθεση στις τουρκικές επιδιώξεις»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «θετική εξέλιξη», τονίζοντας ότι κινείται σε αντίθεση με τις τουρκικές πολιτικές».
«Είναι παράνομες οι προσπάθειες της Τουρκίας για διεθνή αναγνώριση των θέσεών της», τόνισε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, δήλωσε ότι «το Μνημόνιο απαιτεί καλύτερες υποδομές και συντονισμό».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επισήμανε αοριστίες στη Συμφωνία, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε την ανάγκη σοβαρής ευθύνης για τα θέματα διάσωσης.
Κύρωση τεχνικής διευθέτησης για NATO
Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας υπερψήφισε και το νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατηγείου Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης Νάπολης», που αφορά την υποστήριξη της «Άσκησης NOBLE JUMP 2017».
Η διαδικασία αυτή είναι τυπική για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και ψήφισαν υπέρ οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.