100.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην αγρυπνία για τον πρώην Πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη.
Στην τελετή ήταν παρών και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και ο Χιλιανός ομόλογός του Γκάμπριελ Μπόριτς.
Ο Χοσέ Μουχίκα, γνωστός ως «Πέπε», πρώην αντάρτης και υποστηρικτής ενός απλού τρόπου ζωής, υπηρέτησε ως ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου» από το 2010 έως το 2015. Μετά από μάχη με τον καρκίνο, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο ταπεινό αγρόκτημά του κοντά στο Μοντεβιδέο, όπου θα αναπαυθεί η τέφρα του.
Αφού ακολούθησε μια νεκρική πομπή την Τετάρτη στο κέντρο του Μοντεβιδέο, η αγρυπνία συνεχίστηκε μέχρι χθες το βράδυ σε αίθουσα του Νομοθετικού Μεγάρου, όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο.
«Δεν φεύγω, έρχομαι»
Ένα γιγάντιο πανό με τη φράση «Δεν φεύγω, έρχομαι» εγκαταστάθηκε στην πλατεία του κτιρίου από το Κίνημα για τη Λαϊκή Συμμετοχή (MPP), τον πολιτικό σχηματισμό που ίδρυσε ο Μουχίκα.
Ο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επαίνεσε τον Μουχίκα ως «έναν ανώτερο άνθρωπο που προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο με την πολιτική του ικανότητα και την ικανότητά του να διαλέγεται κυρίως με τη νεολαία».
Δεκάδες χιλιάδες Ουρουγουανοί περίμεναν στη σειρά για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη, κρατώντας λουλούδια και σημαίες.
Μετά τις 17:00 (τοπική ώρα), η αγρυπνία ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα που κράτησαν για αρκετά λεπτά.
Η συγκίνηση μετατράπηκε σε τραγούδια, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τραγούδησαν α καπέλα «Στον δον Χοσέ», έναν ύμνο που εδραιώνεται με την αριστερά και κυρίως με τον «Πέπε».
«Σήμερα ήταν απίστευτο, θα αφήσει ένα αποτύπωμα και θα μείνει στην ιστορία για πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 62χρονος συνταξιούχος Χούλιο Λάνερ.
Ο Ρομπέρτο Πέρες, επίσης συνταξιούχος, ανέφερε ότι «μας άφησε μια κληρονομιά σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και αφήνει ένα μεγάλο κενό».
Για την Αουρέα Νασιμέντο, μια Βραζιλιάνα τουρίστρια που προσήλθε με λουλούδι στο χέρι μπροστά στο φέρετρο, ο Χοσέ Μουχίκα «δεν ήταν απλός πολιτικός, αλλά φιλόσοφος, ανθρωπιστής, που εκπροσωπούσε παγκόσμιες αξίες διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει βλέποντας στους ανθρώπους της εξουσίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ο αντάρτης πόλης που έγινε ο φτωχότερος αρχηγός κράτους, γράφει το τελευταίο του κεφάλαιο.