Ουκρανία, Συρία, Ιράν, Ινδία-Πακιστάν, συμφωνίες με τη Χαμάς και τους Χούθι στην Υεμένη, μείωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται ως «ειρηνοποιός» που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των πιο «καυτών» εστιών παγκοσμίως.
«Δεν είναι τυχαίος αναταραχή που δεν επιτυγχάνει τίποτα», αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Ο Τραμπ είχε υιοθετήσει το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική”, το οποίο θεωρήθηκε ως απομονωτισμός, αλλά τώρα εφαρμόζει μια εντελώς αντίθετη πολιτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», τονίζουν.
Μήπως ο Τραμπ αισθάνεται ξαφνικά μια παγκόσμια ευθύνη; Υπό την ηγεσία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί από χωροφύλακα σε υπέρμαχο της ειρήνης; Η γερμανική Tagespiegel το θεωρεί τουλάχιστον ενδιαφέρον, προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος παραμένει απρόβλεπτος, αλλά αυτό δεν αποκλείει επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις και νέα δυναμική.»
Ανεξάρτητα από την πορεία των Ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τραμπ ήταν αυτός που συγκάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα σε διάλογο μετά από τρία χρόνια πολέμου.
Η πρώτη σημαντική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό κατά τη δεύτερη θητεία του πραγματοποίηθηκε στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή σε κρίση.
Συμφωνία με το Ιράν
Εκτός από τις σημαντικές επενδύσεις με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα, ο Τραμπ ανακοίνωσε στη Ντόχα ότι οι ΗΠΑ «διενεργούν σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για διαρκή ειρήνη». Αυτή η δήλωση έγινε θετικά αποδεκτή από τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, και οδήγησε σε μείωση κατά 3% στις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας τη παγκόσμια οικονομία.
Η Τεχεράνη αντέδρασε θετικά, δηλώνοντας έτοιμη για συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, όπως ανέφερε στο NBC News ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν.
Ρωτήθηκε αν το Ιράν θα αποδεχόταν μια συμφωνία με τους προαναφερόμενους όρους, ο Σαμχανί απάντησε «ναι», σημειώνοντας ότι «είναι πιθανό. Αν οι Αμερικανοί πράξουν όπως λένε, μπορούμε σίγουρα να βελτιώσουμε τις σχέσεις».
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε υιοθετήσει μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις.
Ο Αλί Σαμχανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα και θα απορρίψει το απόθεμα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, επιτρέποντας διεθνείς επιθεωρητές να εποπτεύουν τη διαδικασία, με αντάλλαγμα την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων.
Προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ
Εκτός από το Ιράν, ο Τραμπ χρειάζεται την υποστήριξη των αραβικών κρατών για πρόοδο στην εκτόνωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια εντυπωσιακή προσέγγιση με τον νέο ηγέτη της Συρίας, Αχμαντ αλ Σαράα, αν και στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την Αλ Κάιντα.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τη Σαουδική Αραβία καυχήθηκε ότι πρότεινε στον Τραμπ την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι απέφυγε να πιέσει τη Σαουδική Αραβία να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, που χρησιμοποίησε απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε πάντως «διακριτικά» από τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως αναφέρει η Haaretz.
Ο Τραμπ γνωρίζει ότι, όσο η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υπό την επιρροή ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, είναι δύσκολο να υπάρξει προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες αραβικές χώρες.
Οι σχέσεις Τραμπ – Νετανιάχου
«Ο Τραμπ δεν θεωρεί σωστό ότι το Ισραήλ αμελεί τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και προχωρά προς μια σύγκρουση με το Ιράν, καθώς και με θέματα του Λιβάνου και της Συρίας», τονίζουν Άραβες διπλωμάτες. «Στον Λίβανο, η δομή της νέας κυβέρνησης είναι τελείως αμερικανική, με υπουργούς που διαθέτουν και διπλή υπηκοότητα.»
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία προκαλούν πολιτικά προβλήματα, τα οποία ο Τραμπ προσπαθεί να επιλύσει άρνοντας τις κυρώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης: ένα μήνυμα στον Νετανιάχου να μην αποσταθεροποιήσει ένα καθεστώς υποστηριζόμενο από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φαίνεται ότι θα καταφέρουν να βρουν μια συμφωνία, πιθανώς δίνοντας στον Νετανιάχου ελευθερία στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη, απαιτώντας όμως μια διαφορετική στάση από το Ισραήλ σε άλλα ζητήματα στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και να την μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας». «Έχω κάποιες ιδέες για τη Γάζα που πιστεύω είναι πολύ καλές: να γίνει ζώνη ελευθερίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.
Πάντως, η Γάζα και πάλι βιώνει σκηνές φρίκης, καθώς τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ισραηλινές επιχειρήσεις.