Η ΕΕ και η Κίνα έχουν πρόσφατα ενισχύσει τις επαφές τους στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων και τη δυνατότητα επενδυτικής συνεργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Ακόμη, εξέφρασαν την κοινή τους υποστήριξη για την αναβίωση του διαλόγου γύρω από εμπορικά διορθωτικά μέτρα.
Σε μια εποχή εντεινόμενων απο-παγκοσμιοποιητικών τάσεων, η ΕΕ και η Κίνα ενοποιούν τις δυνάμεις τους, δείχνοντας τη δέσμευσή τους στη συνεργασία στην οικονομία και συμβάλλοντας θετικά στην διατήρηση του διεθνούς πολυμερούς οικονομικού συστήματος.
Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική και εμπορική κατάσταση δεν είναι ιδανική. Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές πλήττει την εμπιστοσύνη των αγορών και σκιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η ήπειρος ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση του τομέα μεταποίησης, οι υψηλές ενεργειακές τιμές και η μειωμένη ζήτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για έναν αξιόπιστο και σταθερό οικονομικό εταίρο είναι επιτακτική — όχι μόνο για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και για τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ.
Απέναντι σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι κοιτούν προς ανατολάς, βλέποντας τη συνεργασία με την Κίνα ως κρίσιμο παράγοντα για να ξεπεράσουν την κρίση.
Οι οικονομιές της ΕΕ και της Κίνας είναι πολύ συμπληρωματικές και τα συμφέροντά τους είναι στενά συνδεδεμένα.
Το διμερές εμπόριο έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη: από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή των διπλωματικών σχέσεων τους, έχει ξεπεράσει τα 780 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Παρά τις ριζικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, η δυναμική της αγοράς ΕΕ-Κίνας παραμένει ισχυρή, στηριγμένη σε γερά θεμέλια συνεργασίας.
Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κίνας ανήλθε σε 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε μάκρο χρόνο.
Η Κίνα αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές μπύρας και χοιρινού κρέατος από την ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 30,4% φτάνοντας τα 64 δισεκατομμύρια γιουάν.
Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από την Κίνα σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης, θαλασσινά, και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα εμφανίζουν αξιοσημείωτη άνοδο.
Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας ανοίγει νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο της νέας τεχνολογικής επανάστασης, η ΕΕ διαθέτει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η έξυπνη βιομηχανία και η υγειονομική περίθαλψη.
Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι πρωτοπόρος σε τομείς όπως τα μεγάλα δεδομένα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τεχνητή νοημοσύνη.
Μέσω της στενότερης τεχνολογικής συνεργασίας και της προώθησης της ψηφιοποίησης, οι δύο οικονομικές δυνάμεις επιδιώκουν την ταχύτερη αναβάθμιση της βιομηχανικής τους αλυσίδας.
Αναφορικά με τη πράσινη μετάβαση, μπορούν να αξιοποιήσουν τα συμπληρωματικά τους πλεονεκτήματα για να ενισχύσουν την αμοιβαία πρόοδο.
Η Κίνα, με την τεχνολογική της υπεροχή και το χαμηλό κόστος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι βασικός εταίρος στην προώθηση βιώσιμων λύσεων στην Ευρώπη.
Η διμερής συνεργασία αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη πράσινων μεταφορών και της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας στην ήπειρο.
Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας αποκτά ολοένα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο.
Η ΕΕ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν μαζί πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, και η ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων μπορεί να δράσει ως ισχυρός καταλύτης για την σταθεροποίηση και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ταυτόχρονα, η σύγκλιση των δυο πλευρών ενισχύει την επιρροή τους στην διεθνή οικονομική διακυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα, και οι δύο πλευρές έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες εμπορικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και συνεργάζονται στενά για να διατηρήσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Εν μέσω αναζωπύρωσης του αμερικανικού προστατευτισμού, η διεθνής κοινότητα ελπίζει ότι η ΕΕ και η Κίνα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, πολυπολικής και ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Με την συμπλήρωση 50 ετών διπλωματικών σχέσεων, η συνεργασία ΕΕ-Κίνας εισέρχεται σε μια νέα εποχή με ευρείες προοπτικές.
Μια υγιής και σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι προς αμοιβαίο όφελος και αποτελεί θεμέλιο για την διατήρηση και ενίσχυση του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος.