Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένα αντίγραφο της Magna Carta, που φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και θεωρούνταν ακριβές αντίγραφο, είναι στην πραγματικότητα το πρωτότυπο.
Σύμφωνα με ειδικούς από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο East Anglia, το αντίτυπο αποκτήθηκε από το Χάρβαρντ περίπου 80 χρόνια πριν και είναι ένα από τα επτά αυθεντικά αντίτυπα των 1.300 που φέρουν τη σφραγίδα του Εδουάρδου Α’ και διασώζονται μέχρι σήμερα.
Η «Μεγάλη Χάρτα» υπογράφηκε το 1215 από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, κατόπιν αιτήματος των Αγγλων ευγενών. Προστάτευε τα φεουδαλικά δικαιώματα και θεσμοθετούσε μέτρα για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.
Με την πάροδο των αιώνων, έγινε το σύμβολο του δικαίου και της αντίστασης στην αυθαιρεσία, εμπνέοντας τους πατέρες της αμερικανικής ανεξαρτησίας στο τέλος του 18ου αιώνα.

Ο Εδουάρδος Α’, διάδοχος του Ιωάννη του Ακτήμονα, εξέδωσε την τελική εκδοχή της Magna Carta το 1300, μετά από μικρές τροποποιήσεις.
Το 1946, η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ αγόρασε το εν λόγω αντίτυπο, που θεωρούσε αντίγραφο, για 27,50 δολάρια, ποσό που όπου σήμερα ισοδυναμεί περίπου με 470 δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία πληθωρισμού του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι διαστάσεις αυτού του αντίτυπου ταυτίζονται με αυτές των έξι άλλων αυθεντικών αντιγράφων, όπως και ο γραφικός χαρακτήρας του χειρογράφου—ιδιαίτερα το κεφαλαίο «Ε» στην αρχή του Edwardus και το μακρύ σχήμα των γραμμάτων στη πρώτη γραμμή.

Είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρπεντερ, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο King’s College.
«Η Magna Carta του Χάρβαρντ αξίζει να αναγνωριστεί όχι ως απλό αντίγραφο, αλλά ως αυθεντικό κομμάτι ενός από τα πιο σημαντικά έγγραφα της παγκόσμιας συνταγματικής ιστορίας, ως θεμέλιο των ελευθεριών του παρελθόντος, του παρόντος και αυτών που απομένουν να κατακτηθούν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ