Ο θάνατος του αναγνωρισμένου Κρητικού αρχαιολόγου Γιάννη Τζεδάκι σκόρπισε θλίψη στην αρχαιολογική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην μελέτη, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο Γιάννης Τζεδάκις απεβίωσε την Τετάρτη 14 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών.
Ήταν ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε το Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων στο Ρέθυμνο, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Η ανασκαφή των 232 λαξευτών τάφων και η αποκάλυψη περισσότερων από 1.000 σκελετών καθιστούν τη Νεκρόπολη των Αρμένων σημείο αναφοράς για την διεθνή επιστημονική κοινότητα, λόγω των ευρημάτων και της χρονικής διάρκειας χρήσης της.
Πέρα από το ανασκαφικό του έργο, ο Τζεδάκις διακρίθηκε και για τη διοικητική του προσφορά. Υπηρέτησε στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης, Κυκλάδων και Ηρακλείου (1970–1982) και στη συνέχεια στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (1991–1993).
Η συνεισφορά του στην κεντρική αρχαιολογική διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν καθοριστική. Διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (1982–1990, 1993–1997) και Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997–1998), συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση νέων νόμων και στην προστασία αρχαιολογικών χώρων.
Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε το Κέντρο Λίθου και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (1983). Η διεθνής δραστηριότητά του συνέδεσε την Ελλάδα με οργανισμούς όπως το ICOM και η UNESCO. Υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICMAH, ICOM) και εκπρόσωπος στην Διεθνή Επιτροπή για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών της UNESCO (1982–1990, 1994–1998).
Από το 2000 έως το 2004 εργάστηκε ως πολιτιστικός σύμβουλος για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, προωθώντας την προβολή της ελληνικής αρχαιολογικής κληρονομιάς διεθνώς.
Ο στενός του φίλος και αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης σημείωσε ότι ο Γιάννης Τζεδάκις υπήρξε ο άνθρωπος που θεμελίωσε και ανέδειξε την αρχαιολογική υπηρεσία στα Χανιά και Ρέθυμνο, επιδεικνύοντας εξαιρετική διοικητική ικανότητα.
Ο θάνατος του Γιάννη Τζεδάκι αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα, με το έργο του να συνεχίζει να εμπνέει τις επόμενες γενιές αρχαιολόγων.
Λίνα Μενδώνη: Υπηρέτησε πολυδιάστατα την πολιτιστική μας κληρονομιά
«Με λύπη ενημερώθηκα για την απώλεια του Γιάννη Τζεδάκι, ενός σημαντικού αρχαιολόγου που υπηρέτησε πολυδιάστατα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο Γιάννης Τζεδάκις είχε εξαιρετική σταδιοδρομία στο Υπουργείο Πολιτισμού, διέρχοντας όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Ήταν επιμελητής και, αργότερα, προϊστάμενος σε Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και στη Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, και διετέλεσε χρόνια Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Γενικός Διευθυντής.
Η δράση του εκτείνεται σε εσωτερικό και εξωτερικό, όπου υπήρξε συνιδρυτής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Αρχαιολογίας και Ιστορίας.
Συνδύασε την ανασκαφική έρευνα στην Κρήτη με σημαντικές εκθέσεις και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.