Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να παραστεί στην Τουρκία, παρά τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει.
Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ενδεικτική: περιλαμβάνει προεδρικό σύμβουλο, ανώτερους διπλωμάτες, στρατηγούς και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Μεντίνσκι: Ο στενός συνεργάτης
Η αποστολή θα καθοδηγείται από τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, στενό συνεργάτη του Πούτιν και σημαντική μορφή στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2022.
Γεννημένος στη Σοβιετική Ουκρανία και απόφοιτος του αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια τον νέο εθνικό μύθο της Ρωσίας, συνδυάζοντας υπερηφάνεια για τη σοβιετική κληρονομιά με θαυμασμό για τη σημερινή κατάσταση υπό την ηγεσία ενός πρώην πράκτορα της KGB. Επιπλέον, προεδρεύει της υπερπατριωτικής Ρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Εταιρείας.
Γκαλούζιν και Κοστιούκοφ
Στην ομάδα διαπραγμάτευσης συμμετέχει επίσης ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας, έχει ειδίκευση σε ασιατικά και αφρικανικά ζητήματα και μιλά άπταιστα αγγλικά και ιαπωνικά, εκπροσωπώντας τη ρωσική διπλωματία.
Σημαντική είναι και η παρουσία του Ιγκόρ Κοστιούκοφ, αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, ο οποίος είναι ο πρώτος ναυτικός αξιωματικός που ηγήθηκε αυτής της υπηρεσίας και αποτελεί κεντρική φιγούρα των μυστικών επιχειρήσεων του Κρεμλίνου.
Επιπλέον, ο Αλεξάντρ Φόμιν, υφυπουργός Άμυνας, που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις του 2022, συμπληρώνει τη βασική ομάδα.
Τεχνοκράτες και «αφανείς παίκτες»
Το Κρεμλίνο έχει συγκροτήσει και μια ομάδα τεχνοκρατών για να υποστηρίξει τη ρωσική αποστολή:
- Αλεξάντρ Ζόριν, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφόρησης του Γενικού Επιτελείου, σημαντική προσωπικότητα στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, γνωστός για την ικανότητά του να μεσολαβεί.
- Γελένα Ποντομπρέγιεφσκαγια, αναπληρώτρια διευθύντρια της ανθρωπιστικής πολιτικής του Κρεμλίνου.
- Αλεξέι Πολιστσούκ, διευθυντής του τμήματος του ΥΠΕΞ για την Κοινοπολιτεία, εστιάζει κυρίως σε Λευκορωσία, Ουκρανία και Μολδαβία.
- Β. Σεφτσόφ, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας.
Το μήνυμα της Μόσχας
Η σύνθεση της αποστολής υποδηλώνει ότι η Ρωσία βλέπει τις συνομιλίες στην Τουρκία ως στρατηγική επιχείρηση με στρατιωτικές, διπλωματικές και κατασκοπευτικές πτυχές. Η συμμετοχή ατόμων με εμπειρία σε Συρία και Ουκρανία δείχνει ότι το Κρεμλίνο δεν προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις απλώς ως τυπικές, αλλά ως ευκαιρία για τακτική κίνηση σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: τι ακριβώς φέρνει η Μόσχα στο τραπέζι και τι προσδοκά να αποκομίσει;