Η Ελληνική Λύση σε πρόσφατη ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στο σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: “Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, περιλαμβάνεται το άρθρο 46, με τίτλο: “Προϋποθέσεις ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – Τροποποίηση άρθρου 1458 Αστικού Κώδικα, αντικατάσταση άρθρου όγδοου ν. 3089/2002”.
Σύμφωνα με το παλιό άρθρο 1458 Α.Κ., μια γυναίκα που αδυνατεί ιατρικά να κυοφορήσει έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη δικαστική έγκριση για τη μεταφορά ωαρίων σε παρένθετη μητέρα προκειμένου να αποκτήσει παιδί.
Με το νέο άρθρο 46 προστίθενται δύο σημαντικά στοιχεία:
Πρώτον, η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου δεν θεωρείται ιατρική αδυναμία.
Δεύτερον, ενώ προηγουμένως τόσο η αιτούσα όσο και η παρένθετη μπορούσαν να είναι κάτοικοι Ελλάδας ή να έχουν προσωρινή διαμονή στη χώρα, τώρα απαιτείται και οι δύο να έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα (χωρίς να είναι υποχρεωτικό να είναι Ελληνίδες).
Αμετάβλητη παραμένει η υποχρέωση συμφωνίας από τον σύζυγο της αιτούσας, όπως και από τον σύζυγο της παρένθετης, αν φυσικά έχουν, συμπεριλαμβανομένων και των ομόφυλων ζευγαριών.
Η τροποποίηση εισάγει δύο θετικά στοιχεία:
Αφενός αποκλείει την δυνατότητα ενός ομοφυλόφιλου άνδρα να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, αφετέρου απαιτεί και οι δύο (αιτούσα και παρένθετη) να διαμείνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψη στο εξωτερικό και υποτίθεται η εμπορία ανθρώπων.
Ωστόσο, υπάρχουν και δύο ασαφή σημεία:
Δεν διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι σύζυγοι (αιτούσας και παρένθετης) που πρέπει να συμφωνήσουν, καθώς μπορεί να είναι ομόφυλοι.
Και κυρίως:
Αν και αποκλείει την απόκτηση παιδιού από άνδρα ομοφυλόφιλο, δεν αναφέρεται τι θα συμβεί σε περίπτωση νόμιμης αλλαγής φύλου, όπου ο ομοφυλόφιλος άνδρας δεν μπορεί ιατρικά να τεκνοποιήσει, αλλά, μετά την αλλαγή φύλου, δεν θα θεωρείται πλέον άνδρας αλλά νόμιμα γυναίκα και ως εκ τούτου θα του επιτρέπεται.
Το άρθρο αυτό αφήνει πολλές ασάφειες και κενά, αναμειγνύοντας τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ιατρική αδυναμία κυοφορίας με τους ομοφυλόφιλους, και γι’ αυτό η Ελληνική Λύση δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ.