«Αλλαγή πολιτικής», νέες προτεραιότητες και ανανέωση της υπόσχεσης για «ευημερία για όλους» εν μέσω «μεγάλων προκλήσεων» αποτέλεσαν το κύριο μήνυμα της πρώτης «δήλωσης καγκελάριου» του Φρίντριχ Μερτς στην Bundestag, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Μερτς εστίασε στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, υποσχόμενος «αισθητή βελτίωση» για τους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την στήριξή του στη Ουκρανία και το Ισραήλ, επαινώντας παράλληλα το έργο του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς.
Eine lange, aber geschickte Regierungserklärung. #Merz lobt Scholz, zitiert Kohl und erneuert Erhards Versprechen von Wohlstand für alle. Er behauptet, Deutschland könne seine Probleme selbst lösen. @POLITICOEurope pic.twitter.com/RRvysbFWRw
— Rasmus Buchsteiner (@R_Buchsteiner) May 14, 2025
«Ανέκδοτη Ύφεση»
Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη ύφεση της γερμανικής οικονομίας ως «ανέκδοτη κρίση», τονίζοντας ότι «ποτέ δεν έχουμε ζήσει τόσο μεγάλη περίοδο χωρίς ανάπτυξη». Υπογράμμισε την απειλή για θέσεις εργασίας, κυρίως σε βασικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και παραγωγή χημικών. Δικαιολόγησε την απόφασή του για την άρση του «φρένου χρέους» και την ανάγκη για «δάνεια XXL», αναφερόμενος σε αναγκαίες επενδύσεις στην υποδομή και την εκπαίδευση. «Η κυβέρνηση επενδύει στο μέλλον», είπε και εξέφρασε την προτεραιότητα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καλώντας την ΕΕ να μειώσει τη γραφειοκρατία.
Ο τομέας της εργασίας θα είναι κεντρικός για την κυβέρνηση, με προτάσεις όπως η εθελοντική εργασία μετά τα 67, αφορολόγητες υπερωρίες και μεγαλύτερη ευελιξία στους υπολογισμούς ωρών εργασίας. Για τον ελάχιστο μισθό δήλωσε πως είναι δυνατόν να αυξηθεί στα 15 ευρώ/ώρα ως το 2026, αλλά αυτό δεν θα κατοχυρωθεί νομικά. Επίσης, υποσχέθηκε κίνητρα για την ανέγερση νέων κατοικιών σε προσιτές τιμές.
«Φιλική χώρα»
«Η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης και θα παραμείνει έτσι», επεσήμανε ο Μερτς, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό προς τους μετανάστες αλλά και προσοχή στις «χαμηλής ειδίκευσης» εισροές. «Απαιτείται νέα μεταναστευτική πολιτική για το συμφέρον της χώρας μας», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εσωτερικής ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών απέναντι σε επιθέσεις. Ανέφερε επίσης την ανάγκη κατά της επιθετικότητας και της αστυνομικής βίας, δηλώνοντας τη δέσμευση να προστατευτεί η ελευθερία.
Ο Μερτς αναφέρθηκε στα φαινόμενα αντισημιτισμού και τη συνεργασία με το Ισραήλ. «Η Γερμανία πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους», δήλωσε και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με το Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και καταπολέμηση του λιμού. «Είναι ανθρωπιστική υποχρέωση», πρόσθεσε, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας από τα έδρανα της Αριστεράς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνάμεων της Γερμανίας αποτέλεσαν κεντρικό σημείο στην πολιτική του Μερτς.
«Δίκαιη και Βιώσιμη Λύση» στην Ουκρανία
«Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Ουκρανία, και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε, προσδιορίζοντας τρεις προϋποθέσεις: τη συνέχεια της στήριξης προς την Ουκρανία, τη συμμετοχή των Ευρωπαίων και Αμερικανών στην υποστήριξη, και την απόρριψη κάθε υπόνοιας για «υπαγορευμένη ειρήνη» σε βάρος της Ουκρανίας.
Merz on Ukraine in first major speech:
“The outcome of this war decides …whether Europe will be ruled by the law or tyranny.”Reaffirms support for Ukraine and vows leadership.
“Europe expects us to act.”
Blank space: Where in Europe he will be willing to put German money. pic.twitter.com/31aCSHIwVr
— Michaela Kuefner (@MKuefner) May 14, 2025
Αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει την Ευρώπη στο μέλλον, προειδοποίησε ο καγκελάριος, μιλώντας για την «μεγαλύτερη επίθεση κατά της δημοκρατίας» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ρωσία έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες της ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι η έκβαση του πολέμου θα κρίνει αν θα επικρατήσει ο νόμος ή η στρατιωτική ισχύς. Εξήρε τον προκάτοχό του, Όλαφ Σολτς, για την ανταπόκριση του στη ρωσική επιθετικότητα και τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Η γερμανική κυβέρνηση θα παρέχει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η Bundeswehr για να καταστεί ο ισχυρότερος στρατός στην Ευρώπη», κατέληξε.