Η συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ χαρακτηρίζεται από στρατηγική και πολυεπίπεδη προσέγγιση, με τον τομέα της ενέργειας να έχει καθοριστικό ρόλο. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει από τον Δεκέμβριο του 2024 μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας και σήμερα είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους, όπου κατά την επόμενη συνάντηση θα αποσαφηνιστούν τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης.
Η συνεργασία εστιάζει στην προώθηση της ενεργειακής σταθερότητας, την υλοποίηση καινοτόμων έργων, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία της ενέργειας για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία. Αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα έργα, η παρουσία εκπροσώπων μεγάλων κρατικών εταιρειών των τομέων αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού από το Ισραήλ υποδηλώνει την ευρύτητα των ενεργειακών έργων σε αξιολόγηση από τις δύο χώρες.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ισραήλ τόνισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας και για τις δύο χώρες.
Τα παραπάνω ζητήματα θα χρειαστούν περαιτέρω ανάπτυξη και σαφήνεια στην επόμενη συνάντηση.
Σταύρος Παπασταύρου: Η συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ είναι στρατηγική και πολυεπίπεδη στον τομέα της ανάπτυξης, της ενέργειας και της σταθερότητας
«Η σχέση Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγική και έχει πολλές διαστάσεις. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους, όσον αφορά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, με την ενέργεια να αποτελεί κεντρικό στοιχείο και στα δύο επίπεδα. Είμαι χαρούμενος που είχαμε σήμερα αυτήν την πρώτη συνάντηση. Οι επόμενες συναντήσεις θα μας βοηθήσουν να εξειδικεύσουμε τα έργα συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών Ελλάδας και Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Νταβίντ Αλσαλέμ, ανέφερε: «Είμαστε εδώ μαζί με τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδομών, με επιθυμία να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς. Πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπης είναι προς το στρατηγικό συμφέρον και των δύο κρατών».