Ένα αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο και ωδείο ήρθαν στο φως κάτω από το δημαρχείο του Σισάκ στην Κροατία, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 29 Δεκεμβρίου 2020.
Η κατασκευή του δημαρχείου, που χρονολογείται το 1914, υπέστη σοβαρές ζημιές, και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν το ημικυκλικό λίθινο οικοδόμημα του θεάτρου στο υπόγειο του κτιρίου.
Η δομή διαθέτει εσωτερική διάμετρο 20 μέτρων και αποτελείται από τρεις παράλληλες σειρές από λίθινα τμήματα, χαρακτηριζόμενη ως αψιδωτή. Σε μεταγενέστερες περιόδους, ένα μνημειώδες κτίριο με αντηρίδες κατασκευάστηκε πάνω από το θέατρο, υποδεικνύοντας τη συνεχή χρήση και εξέλιξη του χώρου.


Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες για την αστική ανάπτυξη της αρχαίας Σισκίας, ενισχύοντας την κατανόηση της ρωμαϊκής παρουσίας στην περιοχή. Το ανακαινισμένο δημαρχείο αναδεικνύει τα στοιχεία του θεάτρου μέσω γυάλινου δαπέδου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δουν τα αρχαία κατάλοιπα.
Ο σεισμός του 2020, που έπληξε το χωριό Στρασνίκ, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πόλεις όπως οι Πέτρινια, Σισάκ και Γκλίνα, καταστρέφοντας κτίρια και πολιτιστικά μνημεία.
Η ανακάλυψη του ρωμαϊκού θεάτρου είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις που προκύπτουν από τις αποκαταστατικές εργασίες μετά τον σεισμό.


Κατά την ανακαίνιση του δημαρχείου του Σισάκ, εργάτες και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ευρήματα ενός αρχαίου ρωμαϊκού ωδείου στο υπόγειο του κτιρίου. Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς η ύπαρξη του θεάτρου είχε ξεχαστεί.
Το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό ωδείο
Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, το “ωδείο” ήταν ένα μικρό θέατρο, σχεδιασμένο για μουσικές και ρητορικές παραστάσεις. Στα λατινικά, η λέξη σημαίνει “αίθουσα συναυλιών” και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την ακουστική των πρώιμων μουσικών οργάνων, τα οποία δεν ακούγονταν καλά σε μεγάλα, ανοιχτά αμφιθέατρα.

Τα ερείπια του ρωμαϊκού ωδείου που ανακαλύφθηκε στο Σισάκ περιλαμβάνουν το βάθρο, την ορχήστρα και πολλές ημικυκλικές σειρές από λίθινα καθίσματα, με διάμετρο περίπου 20 μέτρα. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια σπάνια εικόνα της κατασκευής μικρών θεάτρων της ρωμαϊκής εποχής.
Η θυμέλη, ο κυκλικός ή ημικυκλικός χώρος μπροστά από τη σκηνή για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ανακαλύφθηκε επίσης στο υπόγειο του κτιρίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το οικοδόμημα είναι αψιδωτό, με ημικυκλικό ή πολυγωνικό σχήμα, διαθέτοντας τρεις παράλληλες σειρές λίθινων μπλοκ και εσωτερική διάμετρο 20 μέτρων, χαρακτηριστικά των ωδείων της ρωμαϊκής περιόδου.

Σε μεταγενέστερες περιόδους, πάνω από το ωδείο κτίστηκε ένα μνημειώδες κτίριο με αντηρίδες, κάτι που απαιτεί περαιτέρω αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από το δημαρχείο για την πλήρη κατανόηση του χώρου. Το δημαρχείο, που ολοκληρώθηκε το 1914, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2020. Κατά την ανακαίνιση, ήρθε στο φως η ρωμαϊκή θυμέλη, και η αποκατάσταση επανέφερε το αρχικό χρώμα και την ξυλοκατασκευή της κύριας εισόδου στην αρχική της μορφή.
Φωτογραφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων της Κροατίας καταγράφουν το ωδείο κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και μετά την ανακαίνιση. Τα ερείπια διατηρήθηκαν επί του πεδίου και είναι εν μέρει ορατά μέσω γυάλινου δαπέδου. Οι αρχές σημείωσαν την ανακάλυψη ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσέφεραν νέα στοιχεία για την ρωμαϊκή πόλη Σίσκια. “Έχουν αποκατασταθεί όλα τα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ η αρχική λιθόστρωση παρουσιάστηκε μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου”.
Οι εκπρόσωποι χαρακτήρισαν την ανακάλυψη ως “έναν ανεκτίμητο θησαυρό”.
“Προσφέρει νέα στοιχεία για το μέγεθος της αρχαίας πόλης και συμπληρώνει την κατανόηση της αστικοποίησης της αρχαίας Σίσκιας”, δήλωσε το υπουργείο. “Το θεατρικό οικοδόμημα παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο δημαρχείο, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου”.
Η ανακάλυψη προστίθεται σε μια σειρά αρχαίων ρωμαϊκών ευρημάτων στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Γερμανία, αρχαιολόγοι πρόσφατα αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό σκελετών αλόγων σε στρατιωτική τοποθεσία κοντά στη Στουτγάρδη, ενώ τον Μάρτιο, Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους ρωμαϊκούς τύμβους σε μια νεκρόπολη, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο επιτάφιος ενός μονομάχου.
Η ρωμαϊκή Σίσκια
Η ρωμαϊκή Σίσκια, σημερινός Σισάκ, ιδρύθηκε περίπου το 35 π.Χ. σε έναν κελτικό και ιλλυρικό οικισμό. Ξεκίνησε ως στρατόπεδο και εξελίχθηκε σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο, διαθέτοντας δική της νομισματοκοπία. Για μικρό διάστημα υπήρξε μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την παρακμή της γύρω στο μέσον του 5ου αιώνα μ.Χ.