Είναι πια επίσημο: έχουμε γίνει αντικείμενο ζήλιας . Αν και σε μετρήσεις όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η αγοραστική δύναμη κατατάσσουμε πίσω από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, έχουμε πετύχει πολλά.
Ένα από τα επιτεύγματά μας έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Ο νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, με αποτέλεσμα να κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνοδεύσει το “ευχαριστώ” του με διευκρινίσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τι θα μπορούσαν να διδαχθούν από το ελληνικό “success story”, ο Καγκέλος δήλωσε εντυπωσιασμένος: “Προσεκτικά παρακολουθήσαμε όσα έκανε η Ελλάδα. Η επιστροφή σε 6ήμερη εργασία είναι αδιανόητη για τη Γερμανία! Αυτό δείχνει ότι μπορούμε και εμείς να κάνουμε περισσότερα”. Αγνοούσε ότι εμείς στην Ελλάδα αρνούμαστε να αποδεχτούμε την 6ήμερη εργασία.
Ο πρωθυπουργός απάντησε: “Σας ευχαριστώ, αλλά το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο”, ξεκαθαρίζοντας τη κατάσταση.
Από την Εύβοια στο Παρίσι (για εργατικό δίκαιο)
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας που ζηλεύουν οι Γερμανοί; Γραφεία προσωπικού εκμεταλλεύονται την ψηφιακή κάρτα, υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες και απασχόληση τις αργίες. Ενδεικτικά, σε εργοδότη στη Βόρεια Εύβοια, έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν οι συμβάσεις από ελληνικό σε γαλλικό εργατικό δίκαιο!
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξουν μέτρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) εκτιμά ότι υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις στον κλάδο και έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς από τον Φεβρουάριο.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 650% τον Μάρτιο στον τομέα του τουρισμού, αλλά οι καταγγελίες των συνδικαλιστών αποκαλύπτουν σοβαρές ανωμαλίες στην αγορά.
Μερίσματα
Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου προγραμματίζει την εισαγωγή του θεσμού του ενδιάμεσου μερίσματος από το 2025. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο μέρισμα θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα προσωρινό και ένα συμπληρωματικό. Έτσι, οι μέτοχοι θα λάβουν μέρος της απόδοσης νωρίτερα, πιθανώς το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Πανίκο Νικολάου, και συνδυάζεται με άλλα πλεονεκτήματα της κυπριακής τράπεζας, όπως η υψηλή αναλογία διανομής (50% για το μέρισμα του 2024 και 70% για αυτό του 2025) και η μεγαλύτερη μερισματική απόδοση (7,7% για το μέρισμα του 2024) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,5%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 26 Μαΐου η τράπεζα θα “κόψει” το δικαίωμα στο μέρισμα των 211 εκατομμυρίων ευρώ (0,48 ευρώ ανά μετοχή), που αντιστοιχεί στο 50% των ετήσιων κερδών της προηγούμενης χρήσης, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ιδίων μετοχών.