Ένα συνηθισμένο συστατικό που εντοπίζεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές μπορεί να αυξάνει σιωπηλά τον κίνδυνο για άνοια και άλλες σοβαρές ασθένειες. Εξερευνήστε ποιο είναι αυτό το συστατικό και πώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.
Το Νο1 συστατικό που ίσως αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Η υπερβολική κατανάλωση ενός πολύ κοινού συστατικού στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια και άλλες σοβαρές υγειονομικές καταστάσεις. Αυτό το συστατικό είναι η ζάχαρη, που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο σε πολλά ποτά.
Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) επισημαίνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση ζάχαρης στα 30 γραμμάρια ημερησίως, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου επτά κύβους. Παρά ταύτα, η μέση κατανάλωση είναι πολύ υψηλότερη.
Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Η μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, μία μελέτη έδειξε ότι όταν ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου προέρχονταν από ζάχαρη, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και αύξησης βάρους.
Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Αρκετά τρόφιμα και ποτά είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως:
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Ένα προϊόν υπολογίζεται ως χαμηλό σε ζάχαρη όταν περιέχει 5 γραμμάρια ή λιγότερα ανά 100 γραμμάρια και ως υψηλό όταν περιέχει πάνω από 22,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.
Συμβουλές για τη μείωση της ζάχαρης
- Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αναψυκτικών.
- Επιλέξτε φυσικές επιλογές για σνακ, όπως φρούτα (με μέτρο).
- Διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.
- Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι για να έχετε έλεγχο στην ποσότητα ζάχαρης.