Η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει πληθωριστικές εστίες στις υπηρεσίες και στον βασικό πληθωρισμό μέσω του «παρατηρητηρίου» που αναλύει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Η πτώση του εναρμονισμένου δείκτη στο 2,6% τον Απρίλιο του φετινού έτους, σε σύγκριση με το 3,1% τον Μάρτιο, οφείλεται κυρίως στην ελάχιστη αλλαγή των τιμών των αγαθών, μόλις 0,2% (σε σχέση με 0,7% στην Ευρωζώνη), και στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 4,7% (έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη). Αντίθετα, η αύξηση των υπηρεσιών κατά 5,3% – σχεδόν διπλάσια από αυτήν των προϊόντων – μαζί με την ανατίμηση του «δομικού πληθωρισμού» κατά 3,8% (με τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2,7%) εμπόδισαν τη μείωση του γενικού δείκτη, διατηρώντας την Ελλάδα στη 9η θέση της σχετικής κατάταξης. Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ταχύτερο ρυθμό αύξησης τιμών από χώρες όπως η Μάλτα, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Ισπανία, αλλά έχει ξεπεραστεί από άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία.
Στο πεδίο των τροφίμων, τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνισαν μικρότερη αύξηση (-0,6%) σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα, τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 7,2%. Η αύξηση αυτή επιταχύνεται, καθώς τον Μάρτιο ήταν 5,7%, τον Φεβρουάριο 0,2% και τον Ιανουάριο 0,8%. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς και η Ευρωζώνη παρουσίασε υψηλές ανατιμήσεις της τάξεως του 4,9%. Ωστόσο, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι σαφώς ανώτερο, θυμίζοντας εποχές έντονης πληθωριστικής κρίσης.
Ακόμα και ο δείκτης ενέργειας παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ενώ ο γενικός δείκτης μειώθηκε κατά 4,7%, η τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 4,7% (παρόλο που ο Απρίλιος ήταν μήνας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις), ενώ οι τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 29,9%. Αντίθετα, τα υγρά καύσιμα παρουσίασαν μείωση 12,9%, ανεβάζοντας το αρνητικό πρόσημο του μήνα, με τα καύσιμα κίνησης να υποχωρούν κατά 10,6%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Απριλίου, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ παραμένουν σταθερές στο 2,2% για το 2025 και στο 1,9% για το 2026, ενώ οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν προς το υψηλότερο, φτάνοντας το 3,2% το 2025 και 2,7% το 2026. Αυτό υποστηρίζει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Fed, που διατηρεί σταθερό το κόστος δανεισμού.
Μεσοπρόθεσμες Προβλέψεις
Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην αγορά παρέμειναν σταθερές τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στις ΗΠΑ, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές. Αυτή τη στιγμή, ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ είναι κάτω από 2% και άνω του 2% στις ΗΠΑ.