Ένας άντρας που πέρασε σχεδόν 38 χρόνια στη φυλακή για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας είδε σήμερα την καταδίκη του να αναιρείται από το Εφετείο της Βρετανίας, καθώς νέα ανάλυση DNA αποκάλυψε την ύπαρξη άγνωστου δράστη στον τόπο του εγκλήματος.
Ο Πίτερ Σάλιβαν είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 21χρονης Νταϊάν Σίνταλ, η οποία υπήρξε θ victimς βίαιης σεξουαλικής επίθεσης ενώ επέστρεφε σπίτι της από τη δουλειά της σε μπαρ, το 1986, στο Μπίρκενχεντ του Μέρσεϊσαϊντ.
Η Επιτροπή Επανεξέτασης Ποινικών Υποθέσεων (CCRC), η ανεξάρτητη αρχή που ερευνά πιθανές δικαστικές πλάνες, παρέπεμψε πέρυσι την υπόθεση του Σάλιβαν στο Εφετείο μετά από νέα εξέταση δειγμάτων σπέρματος που είχαν διατηρηθεί από τη σκηνή του εγκλήματος και ανίχνευσαν DNA από άγνωστο άνδρα.
Όπως αναφέρει το BBC, ο Σάλιβαν, που συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας HMP Wakefield, συγκινήθηκε μέχρι δακρύων όταν έμαθε ότι θα απελευθερωθεί, έχοντας περάσει συνολικά 14.113 ημέρες πίσω από τα κάγκελα.
Η πιο μακροχρόνια γνωστή δικαστική πλάνη στη Βρετανία
Σήμερα 68 ετών, θεωρείται το μεγαλύτερο γνωστό θ victim μιας δικαστικής πλάνης που είναι ζωντανός στη σύγχρονη ιστορία του βρετανικού νομικού συστήματος.
Σε δήλωση που διαβάστηκε από τον δικηγόρο του, ο Σάλιβαν δήλωσε: «Δεν έχω θυμό, δεν κρατώ μνησικακίες. Αυτό που μου συνέβη ήταν εξαιρετικά άδικο, αλλά δεν μειώνει την τραγωδία που συνέβη με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Η αλήθεια σε απελευθερώνει».
Η αδελφή του, Κιμ Σμιθ, δήλωσε: «Κανένας δεν βγήκε νικητής εδώ. Η οικογένεια της Νταϊάν έχασε την κόρη της και δεν θα την ξαναδεί. Εμείς επιστρέφουμε τον Πίτερ και τώρα πρέπει να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας γύρω του. Είναι λυπηρό ότι συνέβη όλο αυτό».
Η 21χρονη Νταϊάν Σίνταλ, όπως αποκαλύπτεται, ετοιμάστηκε να παντρευτεί λίγο πριν την τραγική της τύχη.
Η δικαιοσύνη αναγνωρίζει την αθωότητα του Σάλιβαν
Ο Ντάνκαν Άτκινσον KC, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Στέμματος, δήλωσε ότι το κράτος αναγνωρίζει πως τα ευρήματα DNA υπονομεύουν την καταδίκη και δεν σκοπεύει να ζητήσει επανάληψη της δίκης.
Ο δικαστής Χόλροιντ, μαζί με τους δικαστές Γκος και Μπράιαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αναιρέσαν την καταδίκη, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαίο και δίκαιο να αναγνωριστεί το νέο DNA ως αποδεικτικό στοιχείο».
Στην απόφαση αναφέρεται: «Υπό το πρίσμα αυτών των αποδείξεων, η καταδίκη του κατηγορούμενου δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής». Οι τραυματισμοί της Σίνταλ είναι σαφώς σεξουαλικά υποκινούμενοι και το DNA από το σπέρμα «είναι σχεδόν βέβαιο» ότι ανήκει στον αληθινό δολοφόνο.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής δεύτερου άνδρα ούτε στοιχεία που να υποδηλώνουν συναινετική σεξουαλική επαφή.
Το DNA ανήκει σε άγνωστο – Η αστυνομία ξανανοίγει την υπόθεση
Η τεχνολογία που επέτρεψε την ανάλυση των δειγμάτων από την κοιλιά της Σίνταλ έχει αναπτυχθεί πρόσφατα. Το DNA δεν ανήκει στον τότε αρραβωνιαστικό της, και αποκλείεται η πιθανότητα επιμόλυνσης από τον ιατροδικαστή. Η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ έχει ανακινήσει την υπόθεση από το 2023, με την επικεφαλής ντετέκτιβ Κάρεν Τζόντριλ να αναφέρει ότι έχουν εξεταστεί και αποκλειστεί πάνω από 260 άνδρες.
«Με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος αξιοποιούμε κάθε μέσο για να εντοπίσουμε το άτομο στο οποίο ανήκει το DNA», δήλωσε η Τζόντριλ. «Επιβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται για συγγενή της Νταϊάν ούτε για τον αρραβωνιαστικό της, και πιστεύουμε πως το DNA μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στοιχείο για την ταυτότητα του δράστη».
Απόρριψη, επιμονή, λύτρωση
Ο Σάλιβαν ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσής του για πρώτη φορά το 2008, αλλά η αρμόδια Επιτροπή τότε απέρριψε την αίτησή του, κρίνοντας ότι η ανάκτηση χρήσιμου DNA ήταν απίθανη. Το 2019, έκανε άμεση έφεση από το δικαστήριο, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε ξανά.
Το 2021, υπέβαλε νέα αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία, αξιοποιώντας τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, αποφάσισε να επανεξετάσει το δείγμα.
Η δικηγόρος του, Σάρα Μάιατ, η οποία τον εκπροσωπεί για πάνω από 20 χρόνια, δήλωσε συγκινημένη: «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε επιτέλους».