Η διαδικασία αυτοκαταστροφής του Ήλιου θα μπορούσε να οδηγήσει είτε στην εξαφάνιση της Γης από το Σύμπαν είτε σε ολοκληρωτική καταστροφή της σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια έτη. Μια ανάλυση από έναν υπερυπολογιστή έδειξε πότε ο πλανήτης δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, και αυτό συμβαίνει πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε.
Ερευνητές από τη NASA και το Πανεπιστήμιο Tōhō στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψουν τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του Ήλιου. Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι η ζωή στη Γη θα είναι αδύνατη μέχρι το έτος 1.000.002.021, καθώς ο Ήλιος γίνεται όλο και πιο καυτός και φωτεινός, με συνέπεια την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου.
Οι υπολογισμοί επίσης επιβεβαίωσαν τον αναμενόμενο από την επιστημονική θεωρία χρόνο καταστροφής του Ήλιου, ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Το άστρο μας θα εισέλθει αρχικά στη φάση του κόκκινου γίγαντα, όπου θα εξαντληθεί το καύσιμο υδρογόνου και θα διασταλεί σημαντικά.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο διογκωμένος κόκκινος γίγαντας πιθανότατα θα καταναλώσει τους εσωτερικούς πλανήτες, συμπεριλαμβανομένων του Ερμή, της Αφροδίτης και ίσως της Γης. Αν η Γη γλιτώσει την εξαφάνιση, θα πλησιάσει σε σημείο όπου η θερμότητα του Ήλιου θα την μετατρέψει κυριολεκτικά σε κάρβουνο, καθιστώντας την έναν νεκρό, καμμένο πλανήτη.
Για αυτούς τους λόγους, αν μέχρι εκείνη την εποχή η ανθρωπότητα δεν έχει αυτοκαταστροφεί και δεν έχει οδηγηθεί στην εξάλειψη, θα πρέπει να έχει βρει τρόπους να γίνει ένα «πολυπλανητικό είδος», όπως τονίζει ο Ελον Μασκ, αποικίζοντας όχι μόνο άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και σε περιοχές άλλων γαλαξιών.
Naftemporiki.gr