Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει υψηλά επίπεδα που δεν έχει δει από τον Αύγουστο του 2010, υποδηλώνοντας ότι περνά μια ιδιαίτερα θετική φάση και επιβεβαιώνει τη δυναμική του φετινού έτους.
Οι ισχυρές βασικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και οι «γενναιόδωρες» μερισματικές αποδόσεις προς τους μετόχους, σε συνδυασμό με θετικές διεθνείς εξελίξεις (όπως η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία), δημιουργούν ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την ελληνική χρηματαγορά.
Αυτή η τάση έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε ράλι άνω του 21% από το χαμηλό της 7ης Απριλίου, και πάνω από 20% από τις αρχές του 2025, σπάζοντας το «φράγμα» των 1.750 μονάδων και κατευθυνόμενος στους 1.800 για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Χρηματιστήριο: Οι 25 δισεκατομμυριούχοι που ελέγχουν το 86% της αγοράς
Φυσικά, σε αυτήν την ανοδική πορεία δεν λείπουν οι sporadικές διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον.
Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη 117 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 107 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίθετα, ο ΔΑΑ παρουσίασε μείωση στα καθαρά κέρδη του από 28,5 σε 26,2 εκατ. ευρώ, λόγω μη λειτουργικών παραγόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος καλύφθηκε σε ποσοστό 89,2%, με αποτέλεσμα η διοίκηση του αεροδρομίου να συγκεντρώσει 84,7 εκατ. ευρώ.
Σήμερα αναμένουμε τα αποτελέσματα τριμήνου της Κρι – Κρι, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης λήγει η προθεσμία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη Holdings.
Επιπλέον, απόψε θα πραγματοποιηθεί το τακτικό rebalancing των δεικτών από τον MSCI, με το βλέμμα στραμμένο προς τον Standard Greece. Μέχρι σήμερα, ο δείκτης της ελληνικής αγοράς περιλαμβάνει τις εννέα μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Η παγκόσμια εικόνα
Στο εξωτερικό, η κατάσταση παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, με την προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το “πάγωμα” των εμπορικών δασμών να πυροδοτεί ένα μεγάλο ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα μηνιαία στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού, τα οποία αποτελούν ακόμα ένα “τεστ” για την πορεία της πρώτης οικονομίας του κόσμου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)