Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα παρουσίασε μέτρα αντίδρασης αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά των ΗΠΑ. Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσα στην 90ήμερη περίοδο χάριτος για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, η Γερμανία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να επανακαταλάβει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.
Εκτός από τις αντιρωσικές δηλώσεις του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μέρτς, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τοποθετήσεις του σχετικά με την Τουρκία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «πολύτιμο και σημαντικό νατοϊκό εταίρο». Επιπλέον, υποστήριξε την πώληση Eurofighter στην Τουρκία, σε αντίθεση με τον προηγούμενο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο που ήταν πιο επιφυλακτικός.
Ενώ η Γερμανία επιδεικνύει έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από έναν σημαντικό νατοϊκό εταίρο, η Ε.Ε. σχεδιάζει αντίμετρα κατά των ΗΠΑ. Αυτά τα μέτρα επιδιώκουν να επιβραβεύσουν την γερμανική μερκαντιλιστική πολιτική που έχει οδηγήσει σε μεγάλα πλεονάσματα εις βάρος άλλων χωρών της Ευρώπης.
Στο έργο του «Ο πλούτος των Εθνών», ο Άνταμ Σμιθ εξηγεί τον μερκαντιλισμό, ο οποίος στοχεύει στη μεγιστοποίηση των εθνικών εμπορικών πλεονασμάτων. Αυτό περιλαμβάνει οικονομικά και πολιτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών, ενισχύοντας έτσι την απασχόληση και τα κέρδη της χώρας, εις βάρος άλλων χωρών που βιώνουν ανεργία και μείωση εισοδημάτων.
Τα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας θεωρούνται παράνομα βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς έχουν επιτευχθεί με το κόστος των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., μέσω πολιτικών μισθολογικού dumping που εφαρμόζονται από το 2001.
Όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στο τεράστιο ευρωπαϊκό πλεόνασμα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είχε δίκιο, και αυτό οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, που θα υποστεί σημαντικές απώλειες αν προχωρήσουν οι δασμοί. Στους εμπορικούς πολέμους, οι απώλειες επιβαρύνουν κυρίως τις χώρες με πλεονάσματα.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπαθεί να διαχειριστεί την πίεση προς τη Γερμανία μέσω του επανεξοπλισμού της Ευρώπης και των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί αρχικά. Ενώ ο γερμανικός στρατός δεν έχει πλήρεις επιλαρχίες αρμάτων, επιδιώκει να κατασκευάσει και να πουλήσει τεθωρακισμένα Leopard σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλούνται να τα αγοράσουν χωρίς δισταγμούς, δείχνοντας αλληλεγγύη προς μια χώρα που δεν υπολογίζει τους εταίρους της.
Μήπως τελικά το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Γερμανία; Μετά την απώλεια της φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία, η Γερμανία προσπαθεί να ανακτήσει τις απώλειες μέσω των εταίρων της στην Ε.Ε.