Οι συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές και η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει την εκτόπιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες τους πέρυσι, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).
Το 2024, καταγράφηκαν 83,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, αριθμός χωρίς προηγούμενο, που αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γερμανίας. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω μαζικών εκτοπισμών από συγκρούσεις σε περιοχές όπως το Σουδάν και η Γάζα, καθώς και εξαιτίας πλημμυρών και ισχυρών κυκλώνων.
Αυτός ο αριθμός είναι περισσότερο από διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί πριν από μόλις έξι χρόνια, σύμφωνα με την κοινή έκθεση που δημοσιεύουν το IDMC και το NRC στη Γενεύη.
«Ο εσωτερικός εκτοπισμός συμβαίνει όπου διασταυρώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας κυρίως τους πιο ευάλωτους», δήλωσε η Αλεξάντρα Μπίλακ, διευθύντρια του IDMC, σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Η έκθεση σε αριθμούς
Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
- Σ σχεδόν το 90% των αναγκαστικών εκτοπισμών οφείλονται σε βίαιες συγκρούσεις: σε αριθμούς, 73,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αυξημένοι κατά 80% από το 2018.
- Οι φυσικές καταστροφές έχουν αναγκάσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, με τον αριθμό αυτό να έχει διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια.
- Στο τέλος του 2024, 10 χώρες μετρούσαν πάνω από τρία εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα λόγω πολέμων ή βιαιοτήτων.
- Με 11,6 εκατομμύρια εκτοπισμένα, το Σουδάν καταγράφει το υψηλότερο νούμερο ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
- Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας είχε εκτοπιστεί στα τέλη του 2024, πριν από τους νέους μαζικούς εκτοπισμούς που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στις 18 Μαρτίου, όταν ο στρατός του τερμάτισε την ανακωχή δύο μηνών.
- Αντιμετωπίζοντας ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες Ελέν και Μίλτον, οι ΗΠΑ έχουν 11 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα λόγω φυσικών καταστροφών — σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την έκθεση.
- Τα μετεωρολογικά φαινόμενα που συχνά επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή προκάλεσαν το 99,5% των αναγκαστικών εκτοπισμών λόγω καταστροφών πέρυσι.
Συχνά, οι αιτίες και οι συνέπειες αυτών των εκτοπισμών είναι «αλληλένδετες, κάνοντάς τις κρίσεις πιο πολύπλοκες και παρατείνοντας τα δεινά των εκτοπισμένων», επισημαίνει η έκθεση.
Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία δημοσιοποιούνται την ώρα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες, εξαιτίας της αναστολής της αμερικανικής χρηματοδότησης με απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.