Αυστηρότερες ποινές για ρευματοκλοπές θεσπίζονται από το κράτος, με τους παραβάτες να υποχρεούνται να πληρώσουν έως και 100% υψηλότερες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν υπεξαιρέσει από το σύστημα.
Η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναθεωρεί τις ποινές προς τα πάνω για να περιορίσει την αύξηση των ρευματοκλοπών. Οι σχετικές χρεώσεις θα περιλαμβάνουν και τα κόστη του Διαχειριστή για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των κλοπών.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα πρόστιμα διακρίνονται ανά κατηγορία κατανάλωσης: οι εμπορικοί και οικιακοί πελάτες θα επιβαρυνθούν με 100% προσαύξηση, ενώ οι κατηγορίες ΚΟΤ Α’, Β’ και Γ’ θα έχουν προσαύξηση 50%. Η επιβάρυνση θα «εγγράφεται» στο σύνολο του λογαριασμού, που περιλαμβάνει το μέσο ανταγωνιστικό σκέλος και τα ρυθμιζόμενα τέλη.
Οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 47,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για οικιακούς καταναλωτές και 54,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα για επαγγελματίες. Αυτές οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα της αγοράς, με στόχο να λειτουργήσουν ως ισχυρό αντικίνητρο για τις ρευματοκλοπές. Για τους καταναλωτές στα τρία κοινωνικά τιμολόγια, οι χρεώσεις είναι 19,1 λεπτά ανά kWh για το ΚΟΤ 1, 28,6 λεπτά για το ΚΟΤ 2 και 15,3 λεπτά για το ΚΟΤ 3.
Αρχικά, η απόφαση περιλάμβανε τη δυνατότητα δόσεων για την αποπληρωμή των προστίμων, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται πλέον, με την Ρυθμιστική Αρχή να εξετάζει τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων αργότερα.
Η αναθεώρηση της μεθοδολογίας κρίθηκε επιτακτική για την ταχεία εφαρμογή των νέων μέτρων από την 1η Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του φαινομένου. Το σκεπτικό της Αρχής επισημαίνει ότι η αναθεώρηση της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής (ΔΟΤ) είναι αναγκαία, καθώς δεν αντικατοπτρίζει το τρέχον υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με το ποσοστό προσαύξησης, ο αναθεωρημένος Κώδικας του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) αναφέρει ότι η ΡΑΑΕΥ θα λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις του φαινομένου και θα μπορεί να διαφοροποιεί το ποσοστό, ανάλογα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αυστηροποιώντας το σε περίπτωση υποτροπής ή/και συστηματικής ρευματοκλοπής.
Αποζημίωση στον Διαχειριστή
Επιπλέον, οι παραβάτες υποχρεούνται να αποζημιώσουν τον Διαχειριστή του Δικτύου για τα κόστη εντοπισμού και διαχείρισης των ρευματοκλοπών. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται προϋπολογιστικά με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, ύστερα από πρόταση του Διαχειριστή, και μπορεί να ποικίλει ανά κατηγορία καταναλωτών και ανάλογα με την ανάγκη αντικατάστασης εξοπλισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι μη τεχνικές απώλειες την πρώτη μισή χρονιά του 2024 υπολογίστηκαν στο 11,54%, μειωμένες σε σύγκριση με το 12,64% την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο αρχίζει να υποχωρεί, αν και η συνέχιση αυτής της τάσης δεν είναι εγγυημένη. Οι στόχοι για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της νέας Ρυθμιστικής Περιόδου 2025-2028.