Η συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, με τον Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum, στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία εκτείνεται σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους».
Ο κ. Burgum τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή. Όπως επισήμανε, «η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη κατέχουν κομβική γεωστρατηγική σημασία», προσδιορίζοντας ταυτόχρονα «την ελληνική ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών».
Η συζήτηση εστίασε στις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στις ενεργειακές διασυνδέσεις και στον κάθετο διάδρομο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν ο Διεθνής Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο Υπουργός Ενέργειας, «αναδύεται ως καθοριστικός κόμβος για αυτή τη στρατηγική πρωτοβουλία». Ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση του IMEC, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «θεωρεί αυτό το έργο στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή».
Κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης, ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε έναν λεπτομερή χάρτη στον Αμερικανό ομόλογό του, αναδεικνύοντας τις θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη προκηρυχθεί για έρευνα και εκμετάλλευση. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι «το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Chevron και η ExxonMobil, αποδεικνύει τη σημαντική επενδυτική δυναμική και τη γεωπολιτική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων».