Το ηφαίστειο Κανλάον, στις κεντρικές Φιλιππίνες, εισήλθε σε περίοδο έντονης δραστηριότητας τη νύχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), προκαλώντας εκτενείς εκτοξεύσεις ηφαιστειακής τέφρας και αναβλημάτων.
Ως ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια του νοτιοανατολικού Ασιατικού αρχιπελάγους, το Κανλάον είχε εμφανίσει παρόμοια δραστηριότητα τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή. Οι αρχές διατήρησαν τον συναγερμό στο επίπεδο τρία, που ισχύει από τον Δεκέμβριο, όταν καταγράφηκε η προηγούμενη σημαντική έκρηξη.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η υποχρεωτική ζώνη απομάκρυνσης από τον κρατήρα παρέμεινε στα έξι χιλιόμετρα, χωρίς αλλαγές στην πολιτική ασφαλείας. Κατά την προηγούμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα το Δεκέμβριο, οι κάτοικοι γειτονικών χωριών είχαν ήδη εκκενώσει προληπτικά για να αποφευχθούν τυχόν θύματα.
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανέφερε ότι η έκρηξη, που κατηγοριοποιήθηκε ως «μέτριας ισχύος», σημειώθηκε «στον κρατήρα του Κανλάον στις 02:55» τοπική ώρα (Δευτέρα, 21:55 ώρα Ελλάδας). Η διάρκεια της ήταν περίπου πέντε λεπτά, με την ηφαιστειακή τέφρα να εκτινάσσεται σε ύψος περίπου τριών χιλιομέτρων.
Το ηφαίστειο Κανλάον είναι μία από τις πιο ενεργές γεωλογικές εστίες της περιοχής, με ιστορικό θανατηφόρων εκρήξεων. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 1996, ξαφνική έκρηξη είχε οδηγήσει στο θάνατο τριών πεζοπόρων κοντά στην κορυφή του.