© Η παράνομη χρήση ή ιδιοποίηση των περιεχομένων αυτών διώκεται αυστηρά από τη νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ενδέχεται να έχει σοβαρές αστικές και ποινικές συνέπειες για τον παραβάτη.
Η δομή των κεφαλαίων στις περισσότερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται ισορροπημένη. Τα δεδομένα για το 2024 δείχνουν ότι οι ελληνικές εισηγμένες έχουν μια ελαφρώς αυξημένη μόχλευση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν επαρκή επίπεδα ασφαλείας, χάρη στα ισχυρά ίδια κεφάλαια. Αυτό καταδεικνύει τη δυνατότητα των κυριότερων παικτών της αγοράς να συνεχίζουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες χωρίς προβλήματα.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σχέση μεταξύ των συνολικών υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων, που για σύνολο 121 εισηγμένων ανέρχεται σε 1,95x για το 2024, σε σύγκριση με 1,91x το 2023.
Η συγκεκριμένη τιμή επιβεβαιώνει την αυξημένη μόχλευση, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε δανεισμό λόγω της αναπτυξιακής στρατηγικής τους (όπως έχει σχολιαστεί και σε προηγούμενο άρθρο της «Ν»). Παράλληλα, υποδεικνύει την ασφάλεια που αισθάνονται οι δανειστές λόγω των επαρκών επιπέδων ιδίων κεφαλαίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτός ο δείκτης θεωρείται κρίσιμος για την εκτίμηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης μιας εισηγμένης, καθώς εξετάζει όχι μόνο τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και άλλα στοιχεία παθητικού, όπως αναβαλλόμενες και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, παροχές προς το προσωπικό, χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Συνοπτικά, ό,τι χρωστά μια επιχείρηση.
Εισηγμένες: Προσέλαβαν μια ολόκληρη… Ηγουμενίτσα μέσα στο 2024
Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η σχέση υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια συχνά ξεπερνά το 1x, φτάνοντας ακόμα και το 2x, 3x ή 4x. Φυσικά, μια επιχείρηση που πραγματοποιεί επενδύσεις και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μπορεί να έχει υψηλή αναλογία υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια, δηλαδή υψηλή μόχλευση.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, εφόσον τα ίδια κεφάλαια, δηλαδή η καθαρή περιουσία (το συνολικό ενεργητικό μείον τις υποχρεώσεις), παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αντίθετα, όσο πιο κοντά στο 1x είναι η αναλογία υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια, τόσο λιγότερο χρεωμένη είναι η επιχείρηση και τόσο ισχυρότερη είναι η χρηματοοικονομική της θέση.
Ασφαλή κεφάλαια για τις εισηγμένες
Η ανάλυση των στοιχείων της «Ν» στους ισολογισμούς 121 εισηγμένων υποδεικνύει ότι η σχέση υποχρεώσεων / ιδίων κεφαλαίων βρίσκεται στο 1,95x, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,91x).
Συνολικά 49 εταιρείες (40% του συνόλου) έχουν ποσοστό κάτω από 1x, υποδεικνύοντας ότι οι υποχρεώσεις τους είναι χαμηλότερες από τα ίδια κεφάλαια. Επίσης, 33 εισηγμένες (27% του συνόλου) παρατηρούν ότι η αναλογία κυμαίνεται μεταξύ 1x και 2x. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 67% των εισηγμένων έχει ικανοποιητική και ασφαλή μόχλευση.
Από την άλλη πλευρά, μόλις σε 14 περιπτώσεις η σχετική αναλογία υπερβαίνει το 4x, συμπεριλαμβανομένων τριών εταιρειών με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Υποχρεώσεις 91 δισ. ευρώ
Αναλύοντας τις επιμέρους μεταβλητές, τα συνολικά υποχρεώσεις ανέρχονται σε 91,0 δισ. ευρώ, αυξημένα από 82,0 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή μια αύξηση 9 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο.
Από τις 121 εισηγμένες, οι 70 (57,8% του συνόλου) παρουσιάζουν αύξηση, οι 50 (41,3%) μείωση, ενώ μόλις μία (0,9%) παραμένει αμετάβλητη.
Η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, οι οποίοι υλοποιούν τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια ή πραγματοποιούν τις περισσότερες εξαγορές/συγχωνεύσεις.
Η κατάσταση με τα ίδια κεφάλαια
Όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια, οι εισηγμένες παρουσίασαν αύξηση 4 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας από 42,9 δισ. ευρώ το 2023 σε 46,7 δισ. ευρώ το 2024.
Εντυπωσιακό είναι ότι 90 εταιρείες (74,4% του συνόλου) βλέπουν την καθαρή θέση τους να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ μόνο 31 (25,6%) σημειώνουν πτώση.
Μάλιστα, από τις 55 εισηγμένες με ίδια κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της μείωσης περιορίζεται στο 16,3% (9 εισηγμένες), με την πλειονότητα (83,7%) να πετυχαίνει αύξηση στην αξία των ιδίων κεφαλαίων.
Χρηματιστήριο: Το ταμείο είναι… μείον – Οι 12 εισηγμένες με ζημιογόνο EBITDA
(Το παραπάνω περιεχόμενο είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστά προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών)