Το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς» ξεκίνησε με την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας της Metron Analysis, με τίτλο «Πριν και Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2025: Ο Καταιγισμός των Εξελίξεων. Ελλάδα, Ευρώπη, Δύση σε σημείο καμπής».
Η έρευνα εξετάζει την ασταθή κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως και εντός της χώρας, εστιάζοντας σε δύο σημαντικές στιγμές: τις διαμαρτυρίες για την τραγωδία στα Τέμπη στην Ελλάδα και τη σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, σε μια περίοδο που οι διαδικασίες αποσταθεροποίησης επιταχύνονται.
Δείτε εδώ την ολοκληρωμένη έρευνα.
Από την έρευνα προκύπτει το ερώτημα αν βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Δύση. Στο εσωτερικό της χώρας, καταγράφεται ένα συναισθηματικό κλίμα που είναι επηρεασμένο κυρίως από την απαισιοδοξία (49% των αναφορών) και τον θυμό (43%).
Οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν την οικονομία και την ακρίβεια (63% των αναφορών) καθώς και το κράτος δικαίου (46%), θέμα που σχετίζεται άμεσα με τις μαζικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, όπου το αίτημα για δικαιοσύνη κυριάρχησε.
Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση από την αντίληψη της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα είναι χαμηλή (μέσος όρος 4,1 σε κλίμακα 1-10) και συνδέεται με μια σχεδόν «αντισυστημική» στάση, που περιορίζει την επιρροή των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).
Ανάμεσα στον Δεκέμβριο του 2024 και τον Μάρτιο του 2025, η επιρροή της ΝΔ μειώθηκε κατά 15 μονάδες (από 44 σε 29), κατατάσσοντας την τρίτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, κατέγραψε μείωση 7 μονάδων (από 47 σε 44). Επιπλέον, οι 2 στους 3 διαφωνούν με την άποψη ότι η χώρα διαθέτει εν δυνάμει πολιτικό προσωπικό ικανό να ηγηθεί πέραν του σημερινού πρωθυπουργού, με τις αξιολογήσεις για το κράτος να είναι κυρίως αρνητικές.
Ωστόσο, παρατηρείται και ένα αίτημα για αλλαγές: η πλειοψηφία προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας (57%) και αναγνωρίζει την ανάγκη simplification διαδικασιών στη Δικαιοσύνη (83%), καθώς και την υποστήριξη της βιομηχανίας σε βάρος ενός οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται στα υπηρεσίες (71%).
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η πολιτική του Τραμπ επηρεάζει ήδη τις αντιλήψεις των πολιτών. Εκλαμβάνεται ως απειλή για τη χώρα μας (31%), ενώ η «παραδοσιακή» απειλή της Τουρκίας παραμένει στην κορυφή με 52%. Αναμένονται επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης και της Δύσης με τον υπόλοιπο κόσμο, με μια ανθεκτική προτίμηση για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ κόντρα στη συνεργασία με τις ΗΠΑ (63% έναντι 34%).
Συμπερασματικά, η 28η Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι λιγότερο ένας ορόσημος και περισσότερο ένας συνδυασμός διαδικασιών που έχουν ωριμάσει και εισβάλλουν στην πολιτική σκηνή. Στην Ελλάδα, η κρίση της πολιτικής εμπιστοσύνης βαθαίνει, αποδυναμώνεται ο ευρω-ατλαντικός δεσμός, και η Δύση φαίνεται να διέρχεται μια πορεία παρακμής κατά 59%. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κόσμο πιο αυταρχικό, κλειστό και κυνικό, ο οποίος δεν ταιριάζει στις προϋποθέσεις της μεταπολεμικής κανονικότητας που κυριάρχησαν υπό τις ΗΠΑ. Είναι, ωστόσο, ο κόσμος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ