Με κεντρικό μήνυμα την ενίσχυση της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών (11 Μαΐου), σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Safe Water Sports”.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε ισχυρό μήνυμα στήριξης για τις προσπάθειες σωτηρίας ζωών στη θάλασσα, δηλώνοντας: «Θα συμμετάσχω ενεργά στην εκπαίδευση, την προσοχή και την πρόληψη. Η θάλασσα απαιτεί σεβασμό, κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από τις νέες γενιές, τα παιδιά και τα σχολεία μας».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε τη σημασία του έργου του Λιμενικού Σώματος και των ναυαγοσωστών, δεσμευόμενος να ενισχύσει τον τομέα, ώστε να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ενισχυθεί η παρουσία των ναυαγοσωστών στις παραλίες.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη συμβολή του Παναγιώτη Πασχαλάκη, προέδρου του Safe Water Sports, ο οποίος μετά την απώλεια του γιου του, δημιούργησε μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στη θάλασσα.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από την απώλεια ενός παιδιού. Ωστόσο, όταν αυτή η απώλεια γίνεται κίνητρο για τη σωτηρία άλλων, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και μέσω ψηφιακών εργαλείων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία και τη σημασία της δημιουργίας κουλτούρας πρόληψης από μικρή ηλικία.
Δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει την ενίσχυση του κλάδου των ναυαγοσωστών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχύτητας στις διαδικασίες από τους δήμους για τη διασφάλιση επαρκούς αριθμού ναυαγοσωστών στις ελληνικές παραλίες.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για τη συνέχιση και ενδυνάμωση των δράσεων ενημέρωσης στα σχολεία, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των νέων γενιών στην προώθηση της πρόληψης και της υπευθυνότητας στις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Σοκαριστικά Στοιχεία
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του 2024 προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα:
- 395 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε υδάτινα περιβάλλοντα της χώρας.
- 388 θάνατοι συνέβησαν κατά τη διάρκεια θαλάσσιων δραστηριοτήτων αναψυχής και 7 σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, πισίνες).
- Το 68% των θυμάτων ήταν άνδρες, ενώ το 65% ήταν Έλληνες υπήκοοι.
Αναλυτικά, από τους 388 θανάτους στη θάλασσα:
- 201 αποδόθηκαν σε πνιγμό.
- 18 σε παθολογικά αίτια.
- 1 σε θανατηφόρο ατύχημα.
- 168 παραμένουν μη προσδιορισμένοι, αναμένοντας ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Με βάση τις αναλογίες των προηγούμενων ετών, οι τελικοί πνιγμοί αναμένεται να φτάσουν τους 303.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 83% των θυμάτων ήταν άνω των 60 ετών (321 άτομα), επιβεβαιώνοντας την ευαλωτότητα της τρίτης ηλικίας στις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Από το 2020, το Safe Water Sports πραγματοποιεί στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις στα ΚΑΠΗ των δήμων, προκειμένου να προλαμβάνει και να προστατεύει τους ηλικιωμένους.
Σημειώνεται ότι, αν και η Ελλάδα δέχεται ετησίως πάνω από 34 εκατομμύρια τουρίστες, οι περισσότερες θάνατοι στη θάλασσα αφορούν Έλληνες.
Συγκεκριμένα, το 2024, 249 Έλληνες και 138 αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους σε θαλάσσια ατυχήματα, ενώ καταγράφηκε και ένα θύμα άγνωστης ταυτότητας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς, καθώς και ηγετικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος.