Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου στην Ρώμη. Η συμφωνία καθορίζει τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις του έργου.
Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι.
Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ των δύο χωρών είναι στρατηγικής σημασίας, ενισχύοντας τις υφιστάμενες υποδομές και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης και θα καθιστήσει την Ελλάδα και την Ιταλία στρατηγικούς ενεργειακούς κόμβους στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.
«Η διασυνδεσιμότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Ο νέος ενεργειακός διάδρομος θα διευρύνει τις δυνατότητες ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποτελεσματική λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
«Η νέα υποθαλάσσια διασύνδεση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη νότια Ιταλία, διευκολύνοντας την αποδοτική προμήθεια ενέργειας και τις ανταλλαγές ηλεκτρισμού», ανέφερε η Giuseppina Di Foggia, διευθύνουσα σύμβουλος της Terna. «Πιστεύουμε ότι η διασύνδεση των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών συστημάτων είναι κλειδί για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο δίκτυο».
Το έργο
Η διασύνδεση θα έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων, με το υποβρύχιο τμήμα να φτάνει τα 240 χιλιόμετρα σε βάθος έως 1.000 μέτρα. Θα συμπληρώνει την υπάρχουσα διασύνδεση των 500 MW που λειτουργεί από το 2002, με προϋπολογισμό περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην ιταλική πλευρά, το καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Melendugno, ενώ ένας νέος Σταθμός Μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina, στην επαρχία Λέτσε.
Το τριετές μνημόνιο συνεργασίας θεσπίζει μια κοινή διοικητική δομή για το έργο, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική και να συντονιστούν οι δραστηριότητες. Οι δύο εταιρείες θα υπογράψουν επίσης συμφωνίες για κοινή διαχείριση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την προμήθεια καλωδίων και Σταθμών Μετατροπής.
Το GRITA 2 έχει συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).