Δύο μνημόνια σχετικά με την ενέργεια και τις επενδύσεις στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών υπεγράφηκαν στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση:
«1. Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής διαχειρίστριας εταιρείας δικτύου TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, που θα τριπλασιάσει τη διαθέσιμη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Με την αύξηση της εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Ελλάδα, κυρίως μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, η χώρα ενισχύει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι, η Ελλάδα υπήρξε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 2000. Η Ιταλία, που εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επωφελείται από αυτήν τη συνεργασία.
Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με την προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, προκειμένου να επιλύσει χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να εξασφαλίσει καλύτερο εφοδιασμό, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.
2. Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie dello Stato, στην οποία ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Αξιοποιώντας τις επενδύσεις του ελληνικού κράτους για τη βελτίωση της υποδομής των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε σε επενδύσεις 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
Την προμήθεια 23 τρένων, εκ των οποίων οκτώ υπεραστικά ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
Τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας συντήρησης των αμαξοστοιχιών.
Οι δεσμεύσεις του Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Τα παραπάνω μνημόνια είναι μέρος συνολικά 12+2 συμφωνιών και MoUs που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και περιγράφονται λεπτομερώς στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.»