Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται διαδοχικά τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τρεις κυρίαρχες χώρες του Περσικού Κόλπου – που ο Αμερικανός πρόεδρος θα ονομάσει Αραβικό – προετοιμάζουν λίστες με απαιτήσεις και ανταλλάγματα.
Η προσωπική σχέση που έχει οικοδομηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για συμφωνίες «δώσε και πάρε».
Σαουδική Αραβία – Ασφάλεια, πυρηνική τεχνολογία και τιμές πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες φθηνό πετρέλαιο μέσω των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΠΕΚ. Τι ζητά όμως το Ριάντ;
- Αμυντική συμφωνία: Το Ριάντ επιθυμεί μια ισχυρή γραπτή δέσμευση από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια του βασιλείου, η οποία πλησίασε να επιτευχθεί το 2024 αλλά σταμάτησε λόγω του παλαιστινιακού ζητήματος.
- Πυρηνικό πρόγραμμα: Οι Σαουδάραβες ζητούν δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου για πολιτική χρήση, αν και αυτό προκαλεί ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και το Ισραήλ.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ηγεσία στην τεχνητή νοημοσύνη
Με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επενδεδυμένα στην αμερικανική αγορά και ένα νέο σχέδιο 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια και τη βιομηχανία, τα Εμιράτα επιθυμούν «ειδικό καθεστώς» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβάνοντας εύκολη πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ.
Με το brand “The Capital of Capital”, τα Εμιράτα βλέπουν στον Τραμπ τον ιδανικό συνομιλητή για την ενίσχυση της παγκόσμιας ηγεσίας τους στην τεχνολογία.
Κατάρ – Διπλωματικό κύρος και άρση κυρώσεων στη Συρία
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή και έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή σε ζητήματα στη Γάζα, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Επιθυμεί επίσημη αναγνώριση της μεσολαβητικής του θέσης και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, ζητώντας εγγυήσεις ασφάλειας και προνομιακή πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα.