Οι λεπτομέρειες της διαδρομής του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στα χέρια μιας 38χρονης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι έρευνες για πιθανή εμπλοκή τρομοκρατικών οργανώσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.
Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Οι αστυνομικοί που ερευνούν τον θάνατο της 38χρονης Σνιζάννας Παρασκευαΐδου από την έκρηξη βόμβας κοντά σε τραπεζικό υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σάββατο, εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης.
Η Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος έχει αναλάβει τις έρευνες και έχει ήδη εντοπίσει μεγάλο μέρος της διαδρομής που ακολούθησε η βόμβα κατά τη μεταφορά της.
Επιπλέον, το δίκτυο ατόμων που φέρεται να εμπλέκεται στην έκρηξη ενισχύει τις υποψίες για πιθανή σύνδεση με τρομοκρατικές ομάδες.
Κλειδί για την υπόθεση φαίνεται να είναι ο 36χρονος άστεγος, Κωνσταντίνος Μιχαλιντσιάνος, που νοίκιασε ένα διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Λαδάδικα.
Αυτό είναι το διαμέρισμα από το οποίο η 38χρονη παρέλαβε τη βόμβα πριν την έκρηξη.
Οι αστυνομικοί εστιάζουν στις εννέα κινητές συσκευές που βρίσκονται στην κατοχή του 36χρονου, προκειμένου να ανακαλύψουν ποιος του ζήτησε να νοικιάσει το διαμέρισμα.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ότι πρόκειται για κοινή εγκληματική πράξη που στόχευε στα χρήματα από τα δύο ΑΤΜ της τράπεζας. Ωστόσο, λόγω του παρελθόντος της 38χρονης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας από νεοεμφανιζόμενη οργάνωση.
Απόπειρα παραπλάνησης
Ο 36χρονος, που αναγνωρίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη, συνελήφθη στην περιοχή του Πειραιά.
Από τη στιγμή της σύλληψής του, φέρεται να προσπαθούσε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς, δίνοντας δύο ψευδώνυμα για τον άνθρωπο που του ζήτησε να νοικιάσει το διαμέρισμα.
Όταν οι αστυνομικοί του είπαν ότι αυτά τα ονόματα δεν αντιστοιχούν σε κανένα πρόσωπο, ο 36χρονος υιοθέτησε σκληρή στάση, δηλώνοντας ότι δεν θα τους αποκαλύψει ποιος του έδωσε την εντολή.
Στην κατάθεσή του, υποστήριξε ότι τον κάλεσε άγνωστος προσφέροντάς του 200 ευρώ για να νοικιάσει το διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.
Η περιοχή, πλούσια σε Airbnb, φαίνεται να προσέφερε ιδανική κάλυψη για παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος είπε ότι ο άγνωστος του ζήτησε να πάει στον σιδηροδρομικό σταθμό και να βρει έναν σάκο.
Στο σάκο, υποστήριξε, θα ανακάλυπτε και τα 200 ευρώ. Ισχυρίζεται ότι δεν άνοιξε ποτέ τον σάκο, αλλά μόνο το τσεπάκι με την αμοιβή του.
Μετέφερε τον σάκο στο διαμέρισμα και αποχώρησε χωρίς να γνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, το περιεχόμενο ή ποια θα τον χρησιμοποιούσε.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο 36χρονος δεν γνώριζε τη γυναίκα που πέθανε από την έκρηξη, καθώς από βίντεο φαίνεται να μπαίνει στο διαμέρισμα με τον σάκο και να φεύγει χωρίς να επιστρέψει.
Εν συνεχεία, κάποιος φέρεται να ενημέρωσε την 38χρονη για να πάει στο διαμέρισμα και να πάρει την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Απειλή στην εισαγγελέα
Στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος βρίσκεται και ένας κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, που καταδικάστηκε για ληστείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος που φέρεται να προχώρησε στην αποστολή εκρηκτικού φακέλου στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο του 2024. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν είχε εκραγεί, αφού ο σύζυγος της εισαγγελέως αντιλήφθηκε την επικινδυνότητα και ενημέρωσε την Αστυνομία.
Ο κρατούμενος είναι γνωστός σαν «ο ληστής με τα τατουάζ», λόγω των σαφών τατουάζ στα χέρια του που οδήγησαν στη σύλληψή του το 2021 στην περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα.
Κατά την σύλληψή του, ήταν μαζί με την 38χρονη που πέθανε πρόσφατα. Το 2023, αποδείχθηκε ότι μίσθωνε ποινικούς μέσα από τη φυλακή για να τοποθετούν βόμβες στις τράπεζες που είχε ληστέψει.
Το ίδιο δίκτυο ατόμων φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και για την αποστολή του φακέλου-βόμβας στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, με την οργάνωση Σύμπραξη Εκδίκησης να αναλαμβάνει την ευθύνη, όπου έξι μέλη της συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2024.
Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα.