Η συμφωνία για την κατασκευή του εθνικού πλοίου και τα επόμενα βήματα.
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προχωρά ταχύτατα με τηναυπήγηση του πρώτου εθνικού πλοίου κρούσης. Φιλοδοξεί να σχεδιάσει μια βαριά κορβέτα ή καταδρομικό μήκους 150 μέτρων και εκτοπίσματος πάνω από 6.000 τόνους. Την Πέμπτη, η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, δημιουργώντας ένα σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ανάμεσα στη ναυπηγική και την αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων ενώσεων, το μνημόνιο καθορίζει μηχανισμούς συνεργίας, δικτύωσης και προώθησης κοινών δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, την καινοτομία και την αναβάθμιση του αμυντικού οικοσυστήματος.
Οι δύο ενώσεις θέτουν τις βάσεις για τη ναυπήγηση του εθνικού πλοίου με ποσοστό εγχώριας κατασκευής 70%, υπερβαίνοντας το 25% που απαιτεί η κυβέρνηση για την εγχώρια συμμετοχή σε προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στρατηγική Συνεργασία
Στις 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή 14 προεδρευόντων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τις εταιρείες σε συνεργασίες για να διασφαλίσουν ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει συμβόλαια τόσο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 800 δισεκατομμυρίων.
Ο πρόεδρος της ΕΕΝ, Πάνος Ξενοκώστας, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας πρέπει να συνεργάζονται ενιαία στα αμυντικά προγράμματα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Theon, Κρίστιαν Χατζημηνάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή εθνικών πλοίων με εγχώρια τεχνολογία.
Προγραμματισμένες Ενέργειες
Ως ένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα είναι η προκήρυξη από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) σχεδίου για εθνικό πλοίο τύπου κανονιοφόρου, μέχρι τα τέλη του 2025, με τα OPV να εκτείνονται από 50 έως 120 μέτρα για διάφορους ρόλους.
Με τα ναυπηγεία να έχουν την ευκαιρία πρόσβασης σε απαραίτητα κεφάλαια, μπορούν να προχωρήσουν στη σχεδίαση πλοίων που θα ενταχθούν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα 10 χρόνια. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δηλώνουν έτοιμα να ναυπηγήσουν πλοία έως 40.000 τόνων και 150 μέτρα μήκος.
Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η χώρα έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει κανονιοφόρους και κορβέτες με εγχώρια αμυντικά συστήματα. Η Ελλάδα αντλεί έμπνευση από την Ισπανία, η οποία σχεδίασε τη δική της φρεγάτα F-110, προσαρμόζοντας εγχώρια και εισαγόμενα συστήματα.
Ο πρόεδρος της ΕΕΛΕΑΑ, Δημήτρης Σκαλαίος, επισημαίνει ότι το μνημόνιο στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να σχεδιάζει αυτόνομα. Ο Π. Ξενοκώστας τονίζει τη σημασία των έργων για τη βελτίωση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της ανάπτυξης πλοίων και θέσεων εργασίας.
Η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στην τοπική ναυπηγική μετά από 40 χρόνια, με την τελευταία της προσπάθεια να χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.
Διαβάστε το δημοσίευμα.