Ενδεχομένως, μέσα στο καλοκαίρι να δούμε μια νέα μικρή αύξηση στην τιμή του αγαπημένου φαγητού των Ελλήνων, του τυλιχτού σουβλακιού, στα ψητοπωλεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Της Κατερίνας Φεσσά
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκο Αγγελοσούλη, σε δηλώσεις του στο enikonomia.gr, παρατηρείται μια γενική αίσθηση στην αγορά ότι οι τιμές στο χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο θα αυξηθούν στην Αττική. Είναι πιθανό το καλοκαίρι να υπάρξει αύξηση 5% στην τιμή του σουβλακιού, εφόσον τα λειτουργικά κόστη των ψητοπωλείων αυξηθούν λόγω τιμών ρεύματος, ενοικίων κλπ.
Η Αττική
Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των μέσων τιμών στα ψητοπωλεία της Αττικής, ο κ. Αγγελοσούλης επισημαίνει ότι η μέση τιμή του τυλιχτού σουβλακιού διαμορφώνεται γύρω από 4 ευρώ, αυξημένη από 3,50 ευρώ πέρυσι, που αντιστοιχεί σε αύξηση 7% με 8%. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα των τιμών:
- πωλείται από 2,50 ευρώ σε περιοχές όπως τα Πατήσια, τα Σεπόλια και το κέντρο της Αθήνας.
- κοστίζει 2,80 ευρώ στην Ομόνοια.
- υπάρχει κάτω των 2 ευρώ σε ψητοπωλεία στο Αιγάλεω.
- κοστίζει 4 ευρώ σε Γλυφάδα, Βούλα και Αργυρούπολη.
Αν ο καταναλωτής παραγγείλει μέσω πλατφόρμας διανομής, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τα 4 ευρώ, ενώ αν καταναλώσει στον χώρο του καταστήματος, ενδέχεται να φτάσει και τα 5 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υπηρεσιών.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, αναφέρει ότι η μέση τιμή του τυλιχτού σουβλακιού κυμαίνεται μεταξύ 4 ευρώ και 4,80 ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μπορεί κανείς να βρει το σουβλάκι άνω των 200 γραμμαρίων για περίπου 2,50 ευρώ σε περιοχές όπως η Σταυρούπολη και η Τούμπα, ενώ 4,80 ευρώ κοστίζει το μέγεθος με 250 γραμμάρια κρέας και τα αντίστοιχα συνοδευτικά.
Τονίζει επίσης την αναγκαιότητα αυξήσεων στην τιμή του σουβλακιού, ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να παραμείνουν βιώσιμες: Πρέπει να γίνει αύξηση τουλάχιστον 0,10 με 0,20 ευρώ λόγω των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και πρώτες ύλες.
Πλατφόρμες διανομής φαγητού
Οι ανάλογες πλατφόρμες διανομής φαγητού επιβαρύνουν επίσης την τιμή του σουβλακιού, σύμφωνα με τους προεδρεύοντες των ψητοπωλών. Η προμήθεια μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 12% για καταστήματα που συνεργάζονται σταθερά με την πλατφόρμα και να φτάνει το 28% αν δεν έχουν δικό τους πακέτο.
Οι επιχειρηματίες εκφράζουν ανησυχίες για τη στήριξη της κερδοφορίας, καθώς οι προμήθειες των πλατφορμών κυμαίνονται από 15% έως 25%.
Τιμές κρέατος στη Βαρβάκειο Αγορά
Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος κυμαίνεται από 5 έως 6,50 ευρώ το κιλό και δεν αναμένονται αυξήσεις άμεσα. Ωστόσο, περιμένει αύξηση στις τιμές του κοτόπουλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.