Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας από Moody’s, DBRS και S&P το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο κύκλος των αξιολογήσεων από αναγνωρισμένους οίκους που εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου, ο Fitch θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαΐου, θα ακολουθήσει ο Scope. Οι αξιολογήσεις αυτές θα γίνουν σε μια χρονική περίοδο θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται το 2025 να είναι ανώτερος από αυτόν της Ευρωζώνης, καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα σημαντικά υψηλότερα του στόχου, χάρη στα αυξημένα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο Fitch έχει αποδώσει στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) από τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών της το προηγούμενο έτος.
Αντίθετα, ο S&P, ο οποίος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2023, αναβάθμισε πέρυσι τις προοπτικές της σε θετικές και τον Απρίλιο του 2024 ανέβασε το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ. Ο DBRS και ο Scope είχαν επίσης αναβαθμίσει νωρίτερα την Ελλάδα σε ΒΒΒ, τονίζοντας τη ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ότι αναμενόταν.
Τα έσοδα από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και η υποχρεωτική χρήση POS σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, διευκολύνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του S&P τον Απρίλιο.
Ο S&P σημείωσε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται στη σταθερή δημοσιονομική πειθαρχία της, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις του δείχνουν θετικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη για το δημόσιο ταμείο, γεγονός που παρέχει στην κυβέρνηση ουσιαστική δημοσιονομική ευελιξία για την εφαρμογή επιλεκτικών μέτρων.
Η ανακοίνωση της Eurostat ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι ήταν 4,8%, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους, κάτι που θα ληφθεί υπόψη στις αξιολογήσεις των Fitch και Scope, καθώς και στις επόμενες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε μια προσπάθεια σταθερής μείωσης του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζουν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο μνημόνιο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν νωρίτερα έως το 2031 αντί για το 2041, με την Ελλάδα να καταβάλει 31,6 δισ. ευρώ επιπλέον των 21,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποπληρώσει. Αυτή η κίνηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη δέσμευση της χώρας να μειώσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες μετά το 2032.
Η θετική προοπτική του ελληνικού δημόσιου χρέους αναδεικνύεται και από την συνεχή μείωση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από χώρες με μικρότερο χρέος και καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ