«Προβλέπεται μια σημαντική εβδομάδα!», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, αναφερόμενος στην προοπτική για ειρηνική λύση στην Ουκρανία.
«Μια κρίσιμη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», ανέφερε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με και τις δύο πλευρές για τον τερματισμό του πολέμου.
Η αισιοδοξία του αμερικανού προέδρου τροφοδοτήθηκε από την ξαφνική πρόταση του ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν, να ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, 15 Μαΐου.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι πρόκειται για επανέναρξη άμεσων συνομιλιών «χωρίς προϋποθέσεις».
Η κίνηση αυτή ακολούθησε το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την πρώτη τους κοινή επίσκεψη στο Κίεβο.
Οι Μερτς, Μακρόν, Τουσκ και Στάρμερ προειδοποίησαν τον Πούτιν με νέες κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί μια εκεχειρία 30 ημερών, που θα ξεκινήσει άμεσα.
Η Μόσχα αντέτεινε αρχικά με προκλητικές δηλώσεις στην ευρωπαϊκή πρόταση: «Ας κρατήσουν τα σχέδιά τους για ειρήνη», έγραψε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω της Πλατφόρμας Χ.
Ωστόσο, ο Πούτιν κλίνει προς την αγνόηση του τελεσίγραφου και δείχνει προτίμηση για συνομιλίες με τους Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη.
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισε ότι είναι «ένα πρώτο βήμα», αλλά δεν αρκεί. «Είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε την αντίδραση. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε», δήλωσε κατά την άφιξή του στα πολωνικά σύνορα νωρίς την Κυριακή, επιστρέφοντας από την Ουκρανία. «Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στους Αμερικανούς και να απαιτήσουμε άνευ όρων εκεχειρία προτού αρχίσουμε να συζητούμε περαιτέρω ζητήματα», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον Πούτιν για την επιθυμία του να «κερδίσει χρόνο».
Σίγουρα, κάτι σημαντικό φαίνεται να κινείται στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η επίτευξη της ειρήνης δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν για τη δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου για μια διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη, που θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της Ρωσίας.
Διότι, στο τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, η Ρωσία θα παραμείνει γεωγραφικά στην ίδια θέση και η Ευρώπη το ίδιο.