Η πρόταση του Πούτιν για ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη εισέρχεται σε φάση εντατικών διαβουλεύσεων, με τον Ερντογάν να δηλώνει έτοιμος να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τοποθετήθηκε ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών.
Σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Χθες στο Κίεβο, εμείς και οι σύμμαχοί μας απαιτήσαμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία συμφώνησε χωρίς προαπαιτούμενα.
Η ρωσική πλευρά δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες – αυτό αποτελεί μια θετική αρχή. Ωστόσο, δεν φτάνει.
We expect Moscow to now agree to a ceasefire. This is essential before beginning a genuine dialogue. Talks cannot begin until the weapons fall silent. 3/3
— Bundeskanzler Friedrich Merz (@bundeskanzler) May 11, 2025
Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει τώρα σε κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι κρίσιμο προτού ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν μέχρι να σιγήσουν τα όπλα.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τη Ρωσία για 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από αύριο μέσω του X.
«Απαντώντας στην έκκλησή μας, οι Ρώσοι πρότειναν ειρηνευτικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 15 Μαΐου. Ο κόσμος, ωστόσο, περιμένει μια ομόφωνη απόφαση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.»
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη. Αρκετά με τα θύματα!» καταλήγει.
In response to our appeal, the Russians have proposed peace talks starting May 15. The world, however, is waiting for a unified decision on an immediate and unconditional ceasefire. Ukraine is ready. No more victims!
— Donald Tusk (@donaldtusk) May 11, 2025
Ζελένσκι: Θετική η σκέψη της Μόσχας για τερματισμό του πολέμου
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, σχολιάζοντας την πρόταση Πούτιν για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Ρωσία «έχει αρχίσει να αναλογίζεται τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι τονίζει ότι το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η έναρξη της εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
«Είναι μια θετική ένδειξη ότι η Ρωσία σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», δήλωσε στο X.
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single day…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
«Δεν έχει νόημα να συνεχίζονται οι σφαγές ούτε για μια μέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη και αξιόπιστη – που θα ξεκινήσει αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.
Η δήλωση του Ζελένσκι έρχεται ως απάντηση στο τηλεοπτικό μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρότεινε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο, όπως δήλωσε, την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.
Έχοντας παραβλέψει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών για 30ήμερη κατάπαυση το οποίο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην εξάλειψη των αιτιών του πολέμου και στη διασφάλιση μιας «μακροχρόνιας ειρήνης» και όχι απλώς σε μια παύση για επανεξοπλισμό.
In a public address tonight, Russian Pres. Vladimir Putin made an offer to Ukraine in regards to peace talks. He offered direct talks with Ukraine to begin on May 15 (Thursday) in Istanbul with Turkey as a mediator. 1/2
(Video translated with AI)pic.twitter.com/nzrvIWZ7IY— Brodie K. – Analyze & Educate (@AnalyzeEducate) May 11, 2025
Θετικός ο Τραμπ, επιφυλακτικός ο Μακρόν
Η πρωτοβουλία Πούτιν φαίνεται να έχει υποστηριχθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόταση του Πούτιν ως θετική για τον τερματισμό του πολέμου.
«Μια δυνητικά σημαντική μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», δήλωσε ο Τραμπ. «Σκεφτείτε πόσες ζωές θα σωθούν καθώς ελπίζουμε να τελειώσει αυτό το ατέλειωτο «λουτρό αίματος».»
Πολύ πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Πούτιν δεν επαρκούν ως απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.
«Προτού προηγηθούν διαπραγματεύσεις, οι εκεχειρίες είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κίεβο.
Εκτίμησε επίσης ότι αυτή η αντίπρόταση από τον Πούτιν δείχνει ότι «αναζητά μια διέξοδο, αλλά πρώτα θέλει να κερδίσει χρόνο».
«Αυτή είναι μια απάντηση για να αποφύγει να ασχοληθεί με την πρόταση των δυτικών» τόνισε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλά να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, γι’ αυτό και διέθεσε μια εναλλακτική για να δείξει ότι απαντά και να διατηρήσει την αβεβαιότητα προς τους Αμερικανούς.
«Προτάθηκε κάτι άλλο, και πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε στους Αμερικανούς ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», κατέληξε ο Μακρόν.