Μία συνεργατική αρχαιολογική αποστολή από την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψε έναν βασιλικό τάφο που χρονολογείται στη Δεύτερη Μεταβατική Περίοδο (1.700 – 1.550 π.Χ.) στην νεκρόπολη που βρίσκεται στο όρος Anubis.
Το όρος Anubis αποτελεί ένα ιερό βουνό με πύλη σε σχήμα πυραμίδας, το οποίο βρίσκεται στους απόκρημνους βράχους της ερήμου κοντά στην Άβυδο, στη κεντρική επαρχία Σοχάγκ της Αιγύπτου.
Η περιοχή αυτή υπηρέτησε ως σημείο αναφοράς για το ταφικό συγκρότημα του Σενουσρέτ ΙΙΙ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1878 π.Χ. μέχρι το 1839 π.Χ. κατά τη διάρκεια της Δωδέκατης Δυναστείας του Μέσου Βασιλείου.
Ο τάφος του άγνωστου Φαραώ
Η τοποθεσία στην Άβυδο επιλέχθηκε ως νεκρόπολη της Δυναστείας της Άβυδου, μιας βραχύβιας δυναστείας που κυβερνούσε περιοχές στη Μέση και Άνω Αίγυπτο κατά την Δεύτερη Μεταβατική Περίοδο.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, οι ανασκαφές στην νεκρόπολη αποκάλυψαν έναν βασιλικό τάφο ενός άγνωστου Φαραώ, ο οποίος περιλαμβάνει έναν ταφικό θάλαμο από ασβεστόλιθο καλυμμένο με θολωτές κατασκευές από ωμόπλινθους.
Το περιεχόμενο του τάφου
Ο τάφος έχει ύψος πέντε μέτρα και βρίσκεται σε βάθος επτά μέτρων, με επιγραφές στις δύο πλευρές της εισόδου που αναφέρονται στην Ίσιδα και τη Νέφθυδα, δύο θεές της αρχαίας Αιγύπτου.
Μέσα στον τάφο βρέθηκαν σειρές από κίτρινες επιγραφές που πιθανώς άλλοτε ανέφεραν το όνομα του αποθανόντος σε ιερογλυφικά, αν και έχουν υποστεί σοβαρές φθορές και μόνο λίγα μοτίβα και κείμενα παραμένουν ανέπαφα.
Ο Δρ. Joseph Wagner, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, επεσήμανε ότι ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός σχεδιασμός θυμίζει πολύ τον τάφο του βασιλιά Σενέμπ, ο οποίος ανακαλύφθηκε και αυτός από τον Δρ. Wagner το 2014 στην νότια Άβυδο.
Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων, δήλωσε: «Αυτός ο τύμβος προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τις βασιλικές ταφικές πρακτικές της περιοχής και προσφέρει μια βαθιά κατανόηση του πολύπλοκου πολιτικού τοπίου της εποχής».