Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, τη διαδικασία πειθαρχίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, την Εθνική Στρατηγική κατά της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, καθώς και στο επίδομα κώφωσης, στην καθιερωμένη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.
Συνεχίζει με την αναβαθμισμένη εφαρμογή JOBmatch 2.0 της ΔΥΠΑ και την αντίστοιχη για τις επιχειρήσεις, JOBmatch Business 2.0, τις προσλήψεις ανέργων με αναπηρία σε δήμους, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, τα λιμενικά τέλη και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τον ΒΟΑΚ, τη χωροθέτηση οικισμών, τις προσπάθειες κατά της παρανομίας, το Κάστρο στη Σκιάθο και τη γιορτή της μητέρας.
Αναλυτικά, η νέα ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Καλημέρα σε όλες και όλους. Ας δούμε όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα. Ξεκινώ με δύο «επαναστατικά αυτονόητα»: το πρώτο είναι ότι οι πολίτες μπορούν τώρα να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τρέχει παράλληλα με τις εσωτερικές αξιολογήσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων, που αρχίσαμε το 2023. Το ερωτηματολόγιο καλύπτει βασικούς τομείς του Δημοσίου και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν, παρέχοντας έναν οδηγό για την βελτίωση του κράτους, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σκοπός μας είναι η βελτίωση, όχι η τιμωρία. Σας προτρέπω να συμμετάσχετε και να υποβάλετε την αξιολόγησή σας.
Σύντομα θα ξεκινήσει επίσης η αποστολή ειδικών ψηφιακών ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες υγείας, από ασθενείς που απολύθηκαν από στα νοσοκομεία μας, προκειμένου να συλλέξουμε λεπτομέρειες ανά νοσοκομείο και να τις αξιοποιήσουμε για τη γενική μας βελτίωση.
Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες, όχι τον εαυτό του. Το δεύτερο «επαναστατικό αυτονόητο» αφορά τη διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Μέσω της πλατφόρμας e-peitharxika.aead.gr/public-stats, οι πολίτες μπορούν να δουν ανοιχτά και ανωνυμοποιημένα δεδομένα σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες. Με την αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα που προγραμματίζουμε, οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται ταχύτερα, και οι ποινές αυστηροποιούνται για τους υπαλλήλους που αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση.
Αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική κατά της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, πρώτη φορά θεσπίζεται στη χώρα μας. Από το 2019, υλοποιούμε πολιτικές που προσεγγίζουν όλες τις μορφές βίας και προστατεύουν τους ανηλίκους, με εργαλεία όπως η πλατφόρμα Stop Bullying, το Safe Youth και το Kids Wallet, που αναγνωρίζεται διεθνώς για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εθισμού.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήσαμε αξιολόγησε τη κατάσταση και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βία και την παραβατικότητα, διασφαλίζοντας φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη. Η στρατηγική είναι διαθέσιμη στο government.gov.gr και στα Υπουργεία που εμπλέκονται. Σας προσκαλώ να τη διαβάσετε, καθώς αφορά όλα τα παιδιά και πρέπει να μας ενώνει.
Από τις 6 Μαΐου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα κώφωσης, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι οι κωφοί και βαρήκοοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι αιτήσεις έως 31 Οκτωβρίου 2025 θα λάβουν το επίδομα αναδρομικά από 1η Μαΐου 2025. Επίσης, αναπτύσσεται αυτόματος υποτιτλισμός σε τηλεοπτικά προγράμματα σε πραγματικό χρόνο, με την ΕΡΤ να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τα δελτία ειδήσεων.
Στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2025-2026, αυξήθηκαν τα vouchers σε 300.000 με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων λήγει αύριο, και το πρόγραμμα ξεκινά από 1η Ιουνίου. Ειδικά άτονα και οικογένειες με ανήλικα παιδιά έχουν προτεραιότητα.
Σημειώνω την υπογραφή της σύμβασης του ΒΟΑΚ, ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, με 157 χλμ δρόμου και πολλές γέφυρες και σήραγγες.
Η οριοθέτηση των οικισμών διορθώνει παλαιά λάθη και παρέχει σαφήνεια στους κανόνες δόμησης, αποτελώντας μέρος ουσιαστικής πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
Κλείνω με τη σημαντική εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, μία στο πεδίο της ακροδεξιάς στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αττική που σχετίζεται με δωροδοκίες.
Από πολιτιστική σκοπιά, το Κάστρο στη Σκιάθο είναι τώρα προσβάσιμο, με αποκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ.
Εύχομαι σε όλες τις μητέρες χρόνια πολλά, με ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και τη δύναμή τους.
Καλή σας ημέρα!