Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία κρατούν τον Τραμπ ξάγρυπνο!
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε αυτό το εντυπωσιακό γεγονός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση «δωρητών» στη Φλόριντα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Φαίνεται ότι ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από τη στάση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση «μα growing frustration που τον κρατά ξύπνιο τα βράδια», σύμφωνα με άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως είπε ο Τραμπ, είναι ιδιαίτερα δύσκολος στις διαπραγματεύσεις και ζητάει «τα πάντα» σε σχέση με την Ουκρανία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τα σχετικά σχόλια του Τραμπ προέκυψαν όταν του τέθηκε ερώτηση από συμμετέχοντα στην εκδήλωση σχετικά με τις μεγαλύτερες ανησυχίες του για την εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με την WSJ, ο Τραμπ φαίνεται επίσης να αγανακτεί με την συμπεριφορά του Πούτιν απέναντι στους συμβούλους του.
Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν τις δημόσιες απόψεις του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο. Ενώ προηγουμένως φαινόταν να ρίχνει τις ευθύνες κυρίως στο Κίεβο για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, τώρα αρχίζει να επιρρίπτει την ευθύνη στον Πούτιν.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Τραμπ ρώτησε τους συμβούλους του αν ο Πούτιν έχει αλλάξει από την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.
Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφτηκαν σήμερα το Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ηγέτες περιλαμβάνουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Βρετανίας, Ντόναλντ Τουσκ και Κιρ Στάρμερ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο και ζήτησαν από τη Ρωσία να προχωρήσει σε εκεχειρία 30 ημερών.
«Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας στηρίζουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι είχε μια «παραγωγική» συνομιλία με τον Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η εκεχειρία θα παρακολουθείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτή η «επιτήρηση» της εκεχειρίας, όπως επισήμανε ο Μακρόν.