Στο Κίεβο βρίσκονται ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ για να εκφράσουν, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τη στήριξή τους στην Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Οι τρεις ηγέτες αποβιβάστηκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και προγραμματίζουν να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.
Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς της 80ής επετείου από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας που έγιναν χθες στη Μόσχα, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία και εντείνουμε την πίεση στη ρωσική στρατιωτική μηχανή, απαιτώντας από τη Ρωσία μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», δήλωσαν χθες οι τέσσερις ηγέτες.
Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ θα συμμετάσχουν σε διαδικτυακή σύνοδο με άλλους ηγέτες της «συμμαχίας των προθύμων», αποτελούμενης από δυτικές –κυρίως ευρωπαϊκές– χώρες που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φτάνουν στο Κίεβο ενισχυμένοι από την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε την Πέμπτη τη Ρωσία να αποδεχτεί μια “άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών” και προειδοποίησε για νέες κυρώσεις εάν η Μόσχα αρνηθεί.
Επιβολή μαζικών κυρώσεων
Ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να υπάρξει «συμφωνία εκεχειρίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες», συνοδευόμενη από νέες «μαζικές ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε περίπτωση αποτυχίας.
«Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία και ζητάμε από τη Ρωσία να πάψει να δημιουργεί εμπόδια», τόνισαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Με τη στήριξη των ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να αποδεχτεί μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών για να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες προς μια δίκαιη και διαρκή ειρηνική λύση», πρόσθεσαν.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι πριν από την κήρυξη εκεχειρίας, θα πρέπει να διακοπούν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο, αλλιώς «η Ουκρανία θα αποκτήσει πλεονέκτημα» τη στιγμή που «οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με σιγουριά» στο μέτωπο.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.